Kas es esmu?

Guna Kārkliņa

(Pirmpublicējums žurnālā "Patiesā Dzīve", 2021. gadā)

Svari svārstās, Zivis peld, Dvīņu prāts skrien uz vienu pusi, sirds uz otru, Mežāzis visu mūžu velk smagā darba vezumu ar sarauktu pieri... Visi Auni dara tā, visas Lauvas dara tā...! Jā, un vēl – ir jāsaietas Vērsim ar Jaunavu, jo abi Zemes stihiju pārstāv. Vai arī – nekādā gadījumā tas Vērsis nevar būt kopā ar Skorpionu, jo zodiaka aplī šīs horoskopa zīmes nostājušās viena otrai pretī nelabvēlīgajā opozīcijas pozīcijā... Daudz stereotipu, ko radījusi tā dēvētā „popkultūras astroloģija”. Patiesībā viss ir daudz smalkāk un niansētāk, mēs esam tik daudzšķautņaini un tik krāsaini kā mozaīkas dabas radītās vitrāžās.

Horoskopiem neticiet!

Sākām „astroloģija”, domājam „horoskopi” – tā tas ir sadzīvē, jo šī joma top saprotamāka tikai tad, ja cilvēks par to padziļināti interesējas. Ikdienas variantā cilvēkiem izveidojušies stereotipi par to, kā būtu jāuzvedas kādas zodiaka zīmes pārstāvim, un, ja tā nav, tad rodas neticība astroloģijai kopumā.

Ļoti svarīgi ir saprast, ka horoskopi 12 zodiaka zīmēm medijos domāti izklaidei un iedvesmai. Jā, astrologi tos veido pēc „vidējā aritmētiskā” zodiaka zīmes pārstāvja dzīves tendencēm, taču visu cilvēci 12 daļās sadalīt mēs nevaram. Tātad – ikdienas horoskopos var būt kāda kripatiņa patiesības tad, ja cilvēka individuālajā astro kartē ir spēcīga tās vai citas zodiaka zīmes ietekme. Tagad šos popkultūras horoskopus pārsvarā veido astrologi, kas parakstās ar savu vārdu, bet deviņdesmitajos gadījās visādi: dažā redakcijā vispārējā jautrībā radošais kolektīvs sarakstīja visu, kas līdz ar iedvesmas vilni ienāca prātā. Tiesa, arī šad un tad medijos tiek paņemti tulkojumi no angliski vai krieviski rakstošajiem portāliem. Un tad rodas brīnumaini virsraksti: „Globa nosauc trīs zodiaka zīmes, kas šogad kļūs bagātas” vai „Globa nosauc četras visneuzticīgākās zodiaka zīmes”. Improvizēju, bet „tuvu tekstam”. Dažkārt šie izteikumi tiek pasniegti kā slavenā Krievijas astrologa Pāvela Globas prognozes, dažkārt kā viņa kundzes, arīdzan cienījamas Krievijas astroloģes Tamāras Globas izteikumi. Jā, un vēl arī varam lasīt, ka pasaulslavenā bulgāru gaišreģe Vanga un Krievijas ekstrasenss Volfs Mesings, kuri sen jau tajā saulē, arī daudz vēstījuši par zodiaka zīmju plusiem vai mīnusiem. Un, kad tu cilvēks ko tādu izlasi, tad sašutumā jāizsaucas: „Kādi murgu. Un - tas taču galīgi nav par mani!”

Forera efekts. Viss der visiem

Dažkārt ir cita galējība. Horoskopi uzrakstīti tik vispārīgi, ka tos jebkurš var attiecināt tieši uz sevi. Astroloģijas noliedzēji bieži atsaucas uz tā dēvēto „Forera efektu”, ko par patiesi zinātnisku eksperimentu nosaukt grūti, taču tas tiek izmantots kā astroloģijas apkarotāju trumpis.

Daudzinātā Forera efekta vēsture ir šāda: psiholoģijas pasniedzējs Bertrams Forers 1948. gadā Amerikā kādā lekcijā studentiem izdalīja lapiņas, dēvēdams šo pasākumu par testu, kura mērķis ir noskaidrot, kādas iezīmes raksturo katra personību. Patiesībā uz lapiņām bija primitīvs it kā horoskopa apraksts ar aptuveni šādu tekstu: jums ir svarīgi just, ka apkārtējie cilvēki jūs mīl un sajūsminās par jums. Esat pietiekami paškritiski. Jums piemīt daudz apslēptu spēju, kuras tā arī neesat izmantojuši savā labā. Lai gan jums piemīt dažas personīgās vājības, būtībā esat spējīgi tikt ar tām galā. Reizēm esat ekstraverti, atsaucīgi un komunikabli, taču citās reizēs kļūstat introverti, uzmanīgi un ieturēti u.tt.

Pēc tam profesors Forers studentus lūdza novērtēt šā apraksta atbilstību savas personības raksturojumam. Piecu ballu sistēmā vidējais novērtējums bija – 4,26. Šī atrakcija pasniedzējam tā iepatikās, ka viņš to atkārtoja daudzas reizes. Pats Bertrams Forers uzskatīja, ka viņš pierādījis naivu atziņu, ka cilvēka rakstura minēšanai nav nepieciešamas nekādas īpašas zināšanas, jo visu izšķir muļķīgi apgalvojumi, ka attiecīgās prognozes gatavotas tieši šim cilvēkam. Svarīgs esot tikai viens: visiem apgalvojumiem jābūt ar pozitīvu noskaņu, un bez konkrētiem piemēriem.

Tā dēvētais Forera efekts ir balstīts psiholoģijas atziņās, saskaņā ar kurām cilvēku domāšanu ietekmē cerības, vēlēšanās, slēpts pašlepnums un tieksme piešķirt nozīmi notikumiem, kuri viņiem šķiet svarīgi. Cilvēki sliecoties pieņemt tādus personības vērtējumus, kuri sakrīt ar vēlamo.

Pie šī vēl jāpiebilst, ka Forera eksperimenti notika laikā, kad rietumu pasaulē valdīja materiālisma gars, darvinisms, sociālisma un kapitālisma ideoloģiskā cīņa. Bet austrumu pasaulē cienītais esības redzējums un senās zināšanas praktiski nevienu neinteresēja.

Taču īstā astroloģija sākas tur, kur darbs ar konkrētiem datiem.

Nespried par cilvēku pēc Saules zīmes

Mūsu debesjuma centrālais spīdeklis ir Saule, pateicoties tai, mēs dzīvojam uz šīs zemes. Zvaigznei, kam pēc zinātnieku aplēsēm jāspīd vēl kādi pieci miljardi gadu, ir liela nozīme astroloģijas skaidrojumos.

Analizējot cilvēka personību, noteikti tiek ņemts vērā, kurā zodiaka zīmē tā atradusies cilvēka piedzimšanas brīdī. (Arī popkultūras horoskopi tiek veidoti pēc tā dēvētās Saules zīmes.) Šī svarīgā zodiaka zīme pastāsta par cilvēka „ego”, taču tā ir tikai maza daļiņa no tās informācijas, kas ietverta individuālajā astro kartē - tā dēvētajā radix horoskopā jeb natālajā kartē.

Iedomājamies situāciju. Mammai sākušās problēmas ar pusaugu dēlu. Jaunais cilvēks te spurojas, te pasaka ko dzēlīgu, te vispār dienām nesarunājas, ja nav glaudīts pa spalvai. Mamma neizpratnē? Viņš taču pēc horoskopa ir jaukie, simpātiskie Svariņi...

Starp citu – vēl viens stereotips: Svari svārstās, Svari nezina, ko grib... Tā viss nebūs. Ja astro kartē Svaru zīme ir spēcīgi uzsvērta un tajā atrodas planētas pozitīvās kombinācijās, tad cilvēkam ir „krampis”. Varbūt viņš svārstīsies izvēloties kaut ko veikalā, bet stingri lēmumi paliks nemainīgi. Svari pieder pie tā dēvētajām kardinālajām zodiaka zīmēm, un cita starpā šīs zodiaka zīmes ietekme ir Ventspils mēra Aivara Lemberga un Krievijas prezidenta Vladimira Putina horoskopos.

Bet atgriežamies pie puiša, kurš jaukie Svariņi, taču uzvedas galīgi nejauki. Izveidojot viņa astro karti atklājas, ka prāta planēta Merkurs, vīrišķais Marss un emociju rādītājs Mēness – Skorpionā. Šajā zodiaka zīmē arī ascendents, kas ietekmē cilvēka ārējās izpausmes: kā viņš izturas, kā viņu uztver apkārtējie. Šajā gadījumā ir tiešām spēcīga Skorpiona ietekme, un jaunā cilvēka reakcija uz situācijām atbilst astro kartes kopainai. Taču bieži mēdz būt tā, ka cilvēka ārējais tēls un manieres ļoti atšķiras no iekšējās būtības. Un tam nav nekāda sakara ar izlikšanos.

Puiši vai meitenes, nenāciet par tuvu!

Pirmais iespaids un vērtējums par cilvēku rodas pēc ārējām izpausmēm, izskata, komunikācijas formas un to astroloģijā nosaka ascendents jeb „uzaustošā” zodiaka zīme (Ascendents), kas nosacīti atradusies pie horizonta cilvēka piedzimšanas brīdī.

Ja kāds jums saka: kad pirmo reizi tevi redzēju, man radās pilnīgi citādāks iespaids nekā iepazīstot tuvāk – tad jau pavisam droši var secināt, ka ascendents atrodas tādā zodiaka zīmē, kas atšķiras no jūsu personības būtības.

Lai precīzāk attēlotu situāciju, minēšu dažus piemērus.

Iedomājamies situāciju, ka cilvēka astro kartē ir daudz nopietnības un lietišķuma, bet ārējo tēlu ietekmē Dvīņu zodiaka zīme. Kā uz viņu raudzīsies darījumu partneri? Ļoti iespējams var rasties secinājums, ka cilvēks ir nenopietns ziņkārīgs pļāpa un ar tādu nopietnas runāšanas nebūs.

Vai - jauna sieviete kā savas ģimenes biznesa pārstāve dodas uz sarunām ar ārzemju darījumu partneriem. Gudra, zinoša, racionāli domājoša, bet... ascendents maigi sapņainajā Zivju zodiaka zīmē. Pirmais iespaids: ko tu, meitēn, te dari? Kāda lietišķa saruna gan mums var sanākt?

Iespējamas arī pretējas situācijas. Ascendents Lauvā - prot sevi pasniegt un atstāt pašpārliecināta cilvēka iespaidu, bet patiesībā citas būtiskas pozīcijas astro kartē ietekmē klusā, inteliģentā un mazliet biklā Vēža vai Zivju zodiaka zīme. Var gadīties, ka cilvēkam tiek piedāvāti amati vai sabiedriskie pienākumi, kur nepieciešams līdera tēls, taču, nonākot augstā vai publiskā amatā, dziļi sirdī cilvēks jūt diskomfortu. Šādu situāciju ļoti labi raksturo citāts no Annas Brigaderes lugas „Princese Gundega un karalis Brusubārda”: „Tu esi tā kā vidū lauzti zvani/Un kā no diviem gabaliem tu skani.”

Situācijas var būt visdažādākās. Un, ja jūsu ārējās izpausmes kādam sagādā problēmas, tad... tā ir viņa problēma, ne jūsu. Un tomēr... Ļoti būtiska nozīme ascendenta zīmei ir attiecību veidošanā. Ja tas atrodas Skorpionā, Mežāzī vai Jaunavā, tad, iespējams, cilvēks, kurš gribētu izrādīt simpātijas, baidās to darīt. Ārējais tēls ir ieturēts, un tas otrs varbūt neuzdrīkstas tuvoties, jo bīstas saņemt atraidījumu. It īpaši tad, ja pats nav ļoti mērķtiecīgs un zaudējumus dzīves spēlē pārdzīvo līdz sirds dziļumiem. Un te mēs nonākam pie vēl kāda ļoti svarīga personības „raksturlieluma” – Mēnestiņa, kas cilvēka pamathoroskopā ir atbildīgs par emocijām un iekšējo būtību.

Mēness – tas ir nopietni

Reiz kāds cilvēks no Indijas teica: „Ja jūs atbrauktu pie mums un jums kāds prasītu, kas esat pēc horoskopa, tad jānosauc tā zodiaka zīme, kurā dzimšanas brīdī atradies Mēness.” Vai tā ir balta patiesība – nezinu. Indijā nav būts. Bet tas, ka vēdiskajā astroloģijā Mēness jeb Čandra ir ļoti svarīgs, tas ir vispārzināms fakts. Tāpat arī rietumu astroloģiskajās sistēmās Mēness stāvokļiem ir būtiska nozīme – kā mēs reaģējam, ko jūtam, cik daudz izstāstām par savām rūpēm vai šaubām, cik daudz noklusējam.

Aplūkojot attiecības, vienalga vai vecāku-bērnu, pedagoga-audzēkņa, priekšnieka-padotā vai mīļoto, Mēness ir svarīgs. It sevišķi pēdējā gadījumā. Reizēm iepazīšanās sludinājumos var lasīt: „Pēc horoskopa esmu...”. Un, nezinot, ka viss ir daudz sarežģītāk un niansētāk iespējama vilšanās.

Diezgan bieži, analizējot pāru saderību un mēģinot rast risinājumu, ja attiecībās krīze, nākas dzirdēt, ka „viņš vai viņa” ar mani nerunā...” Sākot pētīt astro karti – kā ta’ runās, ja emociju rādītājs Mēnestiņš atrodas kādā no introvertām zodiaka zīmēm piemēram, Vēzī, Mežāzī, Skorpionā.

Ir cilvēki, kuru piedzimšanas brīdī planētas ceļamaizē devušas līdzi noslēgtu dabu. Grūti atklāties, grūti pateikt skaļi to, kas noglabāts dziļi dvēselē. Psihologi un psihoterapeiti uzskata, ka pāru terapijā un attiecībās kopumā ir svarīgi izrunāties. Bet tas cilvēks ir citādāk „iekārtots” - lai sāktu runāt, tā atklāti un no sirds, viņam sevi jālauž. Tālāk daudz kas atkarīgs no personības brieduma. Ja ir vēlme attiecības veidot, lolot, saglabāt, tad cilvēks būs gatavs panākt kādu solīti pretī. Ir gadījumi, kad dzīves gaitā paši nonākam pie atziņas, ka attieksmē un komunikācijā kaut kas jāmaina. Pamathoroskps ir mūsu ceļamaize šajā dzīvē, bet kaut ko varam pielabot, notušēt, atstrādāt. Izdarīt secinājumus, lai atkal un atkal nekāptu uz tiem pašiem grābekļiem.

Kas vēl ierakstīts horoskopā

Astroloģijā, pētot mīļoto attiecības, tiek ņemti vērā daudzi faktori. Pirmām kārtām jau personības planētu novietojumu zodiakā, par ko runājām iepriekš. Taču tikpat svarīgi ar aplūkot natālo karti kopumā. Tur atrodama atbildes uz daudziem jautājumiem: kādas partnerattiecības cilvēkam vairāk piestāv – brīvas vai ģimenes veidošana, kā viņš tajās sevi izpauž, kāds partnera tips vēlamāks, kādi pozitīvas attīstības vai šķēršļu momenti privātajā dzīvē doti. Nereti horoskopa kartē privātajā dzīvē redzami dažādi apgrūtinājumi, un bieži mīlas attiecības vai laulība mums uzliek pienākumu kaut ko šajā dzīvē iemācīties, pie kaut kā piestrādāt, aptvert, saprast un risināt.

Kad partneru horoskopi izanalizēti atsevišķi, tad tiek veidota kopējā saderības (sinastrijas) karte. Tajā parādās šo attiecību raksturs un iespējas – kā partneri var viens otru papildināt, kādās jomas otra dzīvē aktivizēt, kādi mīlestības, erotikas un garīgās, dvēseliskās saskaņas momenti doti, un kur var rasties konflikti un šķēršļi.

Savā praksē neesmu redzējusi laikam nevienu absolūti ideālu saderības horoskopu, bet ja tāds atrastos – visticamāk šie partneri no garlaicības jau būtu iznīkuši vai, visticamāk, aizgājuši katrs uz savu pusi, jo attiecībās zināma deva asumiņa dod dzirksti. Kaut ko risinot un sakārtojot, mēs augam un pilnveidojamies. Sanktpēterburgas Astroloģijas akadēmijas vadītājs Sergejs Šestopalovs savos darbos uzsvēris, ka vislabāk ir, ja partneru sinastrijā ir gan harmoniskie seksuālie aspekti, gan arī spriedzes aspekti – tas attiecības dara krāsainākas, ar „rozīnīti”. Harmoniskie aspekti nesniedz tādus spējus un galvu reibinošus kaisles uzvirmojumus, kādus spēj radīt spriedzes aspekti, taču, ja sinastrijā ir tikai spriedzes aspekti, attiecības būs ļoti nevienmērīgas – kaisles uzliesmojumus nomainīs vienaldzība un pat atgrūšanās.

Saderības horoskopos parādās arī tā dēvētās karmiskās kombinācijas, kas uzdod caur šīm attiecībām kaut ko atstrādāt, atrisināt un augt. Var, protams, sakravāt mantas un doties katrs savā virzienā, bet tā tomēr nav izeja. Pie neatrisinātajiem jautājumiem, visticamāk, kādreiz tomēr nāksies atgriezties.

Saderības kartēs mēdz būt arī kombinācijas, kas norāda uz to, ka cilvēki viens otru nedzird, un runā it kā dažādās valodās. Vai arī jebkurš strīds var pāraugt destruktīvā konfliktā, ka viens no partneriem ar savu būtību un enerģētiku it kā „spiež” uz otra personību, emocijām, dzīvesprieku, un šādas attiecības ar laiku kļūst nomācošas kaut arī mīlestība dota un katrs pats par sevi viņi ir jauki cilvēki.

Tādējādi - nevar vienkāršoti skatīties, kura zodiaka zīme, ar kuru sader un sekot astroloģijas stereotipiem, kas aprobežojas ar popkultūras horoskopiem.

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

549 iesaka šo blogu

Balsot