GRIBI TICI, GRIBI – NE

 

Kas gan viss nenotiek astro pasaulē

Leģendas apkopojusi Guna Kārkliņa, sertificēta astroloģe

Foto:pixabay.com/PublicDomainPictures

Nopietnā zvaigžņu mācība (grieķiski: astron – zvaigzne; logos – mācība) piedzīvojusi dažādus laikus. Mīlēta, nīsta, celta un pelta. Raibi gājis. Arī dažādi jautri un ne tik jautri nostāsti un leģendas ap to savijušās.

*

Anglijas Elizabetei meklē līgavaini

Anglijas karalieni Elizabeti I ieslodzījuma laikā konsultējis matemātiķis un astrologs Džons Dī un pēc šīs sarunas ieguvis valdnieces uzticību. Turklāt viņš arī ļoti sekmīgi izvēlējies Elizabetes kronēšanas laiku 1558. gadā, tādējādi parādot sevi no vislabākās puses. Vēlāk viņš ieguva ceļojošā diplomāta amatu un arīdzan spiegoja Anglijas labā. Taču viens no svarīgākajiem uzdevumiem bija palīdzēt meklēt karalienei piemērotu laulību partiju. Viņš pētīja Eiropas karaļu un kņazu natālās (dzimšanas) astrokartes. Diemžēl Elizabetei piemērotu partiju tā arī neizdevās atrast, bet tā droši vien nebija astrologa vaina. Karaliene sevi visu ziedoja politikai.

*

Princese Mārgareta un popkultūras horoskopi

Jā, jā – par to, ka mediji ik dienas publicē izklaidējošos dienas popkultūras horoskopus, mums jāpateicas britu karaļnamam. Tiesa, par vienkāršoto zodiaka zīmju horoskopu un vispārējo astroprognožu izcelsmi ir vismaz divas versijas.

Viena no tām, ka pirmais astroprognožu almanahs iznācis Dženovā XXIV gadsimta sākumā, bet XXV gadsimta otrajā pusē šādu materiālu izdošana jau kļuvusi par tradīciju.

Otra versija mūsdienām krietni tuvāka. Proti, arī pagājušā gadsimta pirmajā pusē mediju starpā valdīja konkurence un nācās izdomāt arvien jaunas tēmas, kā piesaistīt lasītāju interesi. Laikraksta «Sunday Express» redaktors 1930. gadā meklēja kādu interesantu aspektu publikācijai par princeses Mārgaretas piedzimšanu, un radās ideja palūgt tolaik zināmo astrologu Neiloru izveidot princeses astrokarti. Tas bija kas jauns, un publikācija guva lasītāju ievērību. Pēc tam redakcija palūdza astrologam vēl kādu komentāru, un viņš paziņoja, ka ir periods, kurā britu lidmašīnām var draudēt briesmas. Un drīz tiešām avarēja lidmašīna. Ideju pārtvēra konkurenti, un laikrakstu slejās sāka parādīties dažādas astroprognozes. «Sunday Express» Neiloram lūdza turpmāk regulāri rakstīt prognozes divpadsmit zodiaka zīmēm, lai lasītāji uzzinātu kaut ko par sevi.

*

Vronskis sadusmojas uz Brežņevu

Slavenais astrologs grāfs Sergejs Vronskis, kurš dzimis Latvijā un vēlāk ieguvis pasaules slavu, konsultējot Trešā reiha spici, Ādolfu Hitleru un Heinrihu Himleru, bija visai noslēpumaina personība. Viņa dzīves gājums apvīts leģendām un nostāstiem, un kurš vairs pateiks – kas patiesība, kas izdoma. Viena no leģendām vēsta, ka viņš pēc atgriešanās Padomju Savienībā konsultējis arī toreizējo PSKP CK ģenerālsekretāru Leonīdu Brežņevu, kuram ļoti paticis uzņemt uz krūts. Kādā reizē Vronska mērs bijis pilns, viņš sadusmojies un atteicies turpmāk komunicēt ar kompartijas vadītāju.

*

«Fake news» jeb viltus ziņas jau pirms 200 gadiem

Kā izrādās, tirāžas un reitingu celšanas nolūkos sensacionālu, bet nepatiesu ziņu laišana tautās nav nekas jauns. Šī saistīta ar astronomiju.

Jau tālajā 1835. gadā kāds Ņujorkas laikraksts esot publicējis rakstu sēriju par dzīvības atklāšanu uz Mēness. It kā astronoms Džons Heršels esot uzbūvējis jaudīgu teleskopu un galā tam pievienojis mikroskopu. Tādējādi kļuvis redzams, ka uz Mēness ir vienradži, bebri bez astēm un spārnoti humanoīdi. Tirāžas kāpa un nenokritās arī pēc atmaskošanas.

*

Kārļa tilts – pēc astrologa norādījumiem

Čehijas karalis un Romas imperators Kārlis IV bijis ļoti izglītots cilvēks, zinājis piecas valodas, dibinājis pirmo universitāti Viduseiropā un Austrumeiropā, draudzējies ar filozofu Petrarku. Kā jau tajos laikos pieņemts, viņam bijis arī savs galma astrologs. Zvaigžņu tulks reiz prognozējis, ka Prāgas vēsturiskā daļa varētu iet bojā ugunsgrēkā, un valdnieks nolēmis būvēt pilsētu otrpus Vltavas upei. Pamatakmens ielikšanai izvēlēta diena, kad Saule savienojumā ar Saturnu, kas tulkots kā Saules uzvara pār bremzējošo un iznīcinošo spēku. Akmens esot ielikts 1357. gada 9. jūlijā plkst. 5.31, kas veido skaitļu rindu: 135797531. Tā no abām pusēm lasāma vienādi.

*

Atjautīgais galma astrologs

Viens klasisks un dažādi no mutes mutē pārstāstīts gadījums tiek piedēvēts dažādiem laikiem un galmiem, no tā arī atvasināta anekdote. Bet šajā reizē – lai būtu par Franciju.

Nostāsts vēsta, ka karaļa Ludviķa XI astrologs esot izpētījis zvaigžņu kartes un izteicis aizdomas, ka karaļa mīļākā drīz dosies tajā saulē. Tā arī noticis – pēc kādas nedēļas skaistā, spriganā dāma nomirusi no kādas nesaprotamas kaites. Ludviķis XI bijis dusmīgs un sarūgtināts un gribējis atriebties astrologam. Pasaucis kalpus un pavēlējis nelaimīgo zvaigžņu tulku izmest pa logu, taču pirms tam vēl pajautājis, vai astrologs zinot, cik viņam atlicis dzīvot. Atjautīgais zvaigžņu pētnieks pasmīnējis bārdā un, saprazdams, ka vairs jau nav ko zaudēt, atbildējis, ka nomirs trīs dienas pirms karaļa. Lieki teikt, ka pēc šī teksta viņš ticis aprūpēts un aptekalēts gandrīz kā pats valdnieks.

Jāpiebilst, ka vis­i Fran­ci­jas ka­ra­ļi, no Kār­ļa IV līdz Lud­vi­ķim XIII, bija astroloģijas entuziasti.

 

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

546 iesaka šo blogu

Balsot