Lai visiem priecīgs un draudzīgs! :)

*

Pastāv uzskats, ka ķīniešu Mēness kalendārs izveidots 2637. gadā pirms mūsu ēras. Leģenda vēsta, ka Buda, pirms atstāt šīs zemes dzīvi, uzaicinājis pie sevis atvadīties visus zvērus. Atnākuši vien 12 dzīvnieki, un Buda katram no tiem piešķīris savu gadu. Tie piešķirti tādā kārtībā, kādā dzīvnieki ieradušies - pirmā bijusi Žurka, tad Vērsis, tad Tīģeris, Trusis, Pūķis, Čūska, Zirgs, Aita, Pērtiķis, Gailis, Suns un Cūka. Bez dzīvnieku cikla pastāv arī piecu elementu - Koka, Uguns, Zemes, Metāla un Ūdens - cikls. Katram gadam tiek dota arī sava krāsa.

(Turpinājums zem attēla.)

 
Dzīvnieku pasaulē suns ir teju vai senākais cilvēka līdzgaitnieks, draugs un palīgs. Cilvēks pieradināja vienu no pelēkā vilka pasugām apmēram pirms 15 000 gadiem Centrālāzijā. Mājas suns ir kļuvis par vienu no populārākajiem mājdzīvniekiem cilvēces vēsturē. Piemēram, zinātnieki uzskata, ka bez suņa palīdzības, kas vilka nartas, cilvēki nebūtu šķērsojuši Beringa jūras šaurumu. Ilgo gadu laikā, ko suns ir pavadījis kopā ar cilvēku, viņš ir attīstījis izcilas prāta spējas un spēju komunicēt. Suņa raksturs un inteliģence ļauj viņam piedalīties medībās, sargāt, piedalīties dažādās aizsardzības operācijās, palīdzēt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, ganīt mājdzīvniekus u.tml.

Patlaban pasaulē ir apmēram 400 miljoni suņu. Suņiem ir ļoti daudz un dažādas šķirnes, taču apzināti tās sāka veidot tikai pirms dažiem simtiem gadu. Suņu ģintī saskaņā ar neseniem ģenētiskajiem pētījumiem ir 11 mūsdienās dzīvojošas sugas, ieskaitot vilkus, šakāļus un koijotus.
*
Interesanti fakti:
Suņiem ir aptuveni 100 dažādas sejas izteiksmes, no kurām lielākā daļa tiek veidota ar ausīm.
Suņu „valodas” krājumā ir aptuveni desmit atšķirīgas skaņas.
Izmantojot ausis gluži kā lokatorus, suns spēj atrast skaņas avotu sešās sekundes simtdaļās.
Lielākā daļa suņu, skrienot ar maksimālu jaudu, spēj attīstīt ātrumu 30 kilometrus stundā.
Suņa oža ir 10–100 tūkstoš reižu labāka nekā cilvēkam.
Zinātnieki noskaidrojuši, ka arī suņi redz sapņus.
Sunim acīs ir īpašas membrānas, kas ļauj redzēt tumsā.
Suņi guļ saritinājušies kamolā, lai ilgāk saglabātu siltumu un pasargātu vēderu un dzīvībai svarīgos orgānus no plēsējiem. Tas ir gadsimtiem sens instinkts.
*
Suņa dzīves tumšās puses. Sociālajos tīklos teju vai ik dienas varam lasīt par pamestiem dzīvniekiem, viņu sūro likteni, nonākšanu patversmē, aicinājumiem pieņemt, dot pajumti un mīlestību. Latvijā darbojas vairāk nekā 20 dzīvnieku patversmes un cilvēkiem tur darba pilnas rokas – katru dienu jāaprūpē un jāmeklē mājas arvien jauniem un jauniem dzīvnieciņiem. Skumji.
*
Jaunā gada tendences. Tiem, kas mīl suņus un izprot viņu psiholoģiju, nākamais gads atnesīs harmoniju un piepildījumu. 2018. būs pozitīvu, līdzsvarotu emociju laiks. Īpaši labvēlīgs Dzeltenais Zemes Suns būs pret centīgiem, mērķtiecīgiem, darbu mīlošiem cilvēkiem. Sliņķiem veiksme uzsmaidīs retāk. Konflikti, ja arī būs, tiks atrisināti mierīga ceļā. Nākamais būs kompromisu un labu nodomu gads.
*
2018. gadā dominēs mīlestības un draudzības enerģētika. Sievietes kļūs īpaši pievilcīgas, tāpēc daudzas satiks savas dzīves otro pusīti. Cilvēki pastiprināti tieksies viens pēc otra, tāpēc tiem, kuri vēlas izveidot partnerattiecības, nākamais gads pavērs daudz iespēju.
*
Suņa gadā dzimušo cilvēku galvenais princips ir taisnīgums. Viņi cīnās pret netaisnībām un var gan asāku vārdu pateikt, gan uzrūkt, gan „zobus nošņakstināt”. Suņa gadā dzimušie cilvēki ir nemierīgi un allaž sardzē, taču savas emocijas izrāda reti. Viņi var būt stūrgalvīgi, kritiski un tieši. Tajā pat laikā, ja reiz būsiet draugos, tad Suņa gada cilvēks būs uzticams un godīgs. Tāds – uz kuru var vienmēr paļauties.

_

Attēla dizains: Līga Kuplā, autortiesības: izdevniecība "Mediju Nams".

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

546 iesaka šo blogu

Balsot