Šā gada 28. oktobra vakarā Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums. Tas gan būs diezgan simbolisks, jo aptumsuma maksimumā Zemes ēnā nonāks tikai nedaudz vairāk par desmito daļu no Mēness diska.

Sarmīte Karlšteina, speciāli PA

Debess spīdekļu aptumsumi – vai tiešām tie sola ko draudīgu, nenovēršamu? Kā iezīmēti to cilvēku likteņi, kuriem gadījies piedzimt tieši Mēness aptumsuma laikā? Mūsdienu astrologi vairs nebaida ļaudis ar nenovēršamām dzīves katastrofām, tieši otrādi – tā var pat būt iespēja saņemt īpašas likteņa dāvanas!

Jau no senseniem laikiem Saules un Mēnes aptumsumi cilvēkos radīja mistiskas trīsas. Ļaudis raudzījās uz debesu spīdekļiem, kurus aizklāja ēna, un domāja par augstāko spēku nelabvēlību un tai sekojošām katastrofām. Jau senajā Babilonijā un Ķīnā aptumsumu paredzēšana un to seku analizēšana bija viena no astrologa pamatuzdevumiem.

Jāatzīst, ka pilns Mēness vai Saules aptumsums patiesi ir iespaidīgs skats ar nedaudz apokaliptisku «piegaršu». Un neviļus izlaužas atvieglojuma nopūta, kad melnais disks atkal bīdās prom, kaut ar prātu saproti – nekā mistiska jau tur nav, ēna vien... Un tomēr, kaut mūsdienās viss ir zināms, izpētīts un izrēķināts līdz sekundei desmitgades uz priekšu, joprojām pat dažs labs astrologs nevar īsti atbrīvoties no arhaiskajām bailēm, kas dzīvo kolektīvajā zemapziņā.

Pagātne un tagadne, gaisma un tumsa

Aptumsums vienmēr notiek pilnmēnesī, kad Saule un Mēness atrodas viens otram tieši pretī jeb opozīcijā un Zeme atrodas starp spīdekļiem, aizēnojot Mēnesi. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka no jauna Mēness līdz pilnmēnesim pār to valda dieviete Selēna jeb Baltā dieviete, kas ir sievišķības un uztverošā principa pārstāve. Savukārt no pilnmēness līdz jaunam Mēnesim valda nakts dieviete Hekate, tumsas un nāves dieviete; tā ir nāve, aiz kuras seko jauna dzīvība. Viņa gan ir briesmīga un pārstāv mirušo dvēseļu sfēru, tomēr arī pret dzīvajiem var būt dāsna un apbalvot ar vīrišķību un pārdabiskām spējām. Tātad pilnmēness ir patiesi maģisks robežbrīdis.

Pilnmēness gan ir katru mēnesi, bet aptumsumi – apmēram divreiz gadā. Kāpēc tā? Izšķirošais faktors ir Mēness mezglu (punkti, kuros krustojas Saules un Mēness orbītas) novietojums. Aptumsumi notiek, kad Saule pietuvojas savienojumam ar Mēness mezglu asi. Piemēram, lai pilnmēnesī būtu Mēness aptumsums, attālums līdz mezgliem nedrīkst pārsniegt 12°15'. 

Saule izpauž cilvēka saikni ar tagadni, bet Mēness – ar pagātni. Tāpēc Saules aptumsuma laikā pagātne aptumšo tagadni, bet Mēness aptumsuma laikā tagadne dzēš pagātni. Tas ir labs brīdis, lai atvadītos no veciem krāmiem un nevajadzīgām saistībām savā dzīvē, pārdomātu kļūdas, izmestu to visu miskastē un soļotu tālāk.

Aptumsums vispār vienmēr izsauc cilvēkos vajadzību kaut ko mainīt. Var mainīties domas, viedoklis, uzvedības stereotipi, kas tādējādi atmodina līdz tam snaudušos radošos spēkus. Jāpiebilst, ka modernā astroloģija tomēr parasti skata aptumsumus ne kā izolētas parādības, bet nozīmīgus punktus 18,6 gadu Mēness mezglu jeb tā dēvētajā Sarosa ciklā.

Jūtīgi, bet stipri

Uz cilvēkiem, kas pasaulē nākuši Mēness aptumsuma laikā, lielu ietekmi atstāj apkārtējā vide, pirmām kārtām, protams, ģimene, īpaši – māte, pēc tam – bērnudārza grupiņa, klase, darba kolektīvs un, galu galā, kolektīvā zemapziņa – Mēness aptumsums dod spēcīgu saikni ar senčiem. Tāpēc, ja dzimta ir stipra un veselīga, Mēness aptumsuma laikā dzimušais dzīvos visnotaļ laimīgi, tiesa, arī viņam jāturpina uzturēt un stiprināt dzimtas stiprais zars. Ja dzimta nav īpaši veiksmīga, var nākties atstrādāt negatīvo dzimtas programmu.

Mēness aptumsuma laikā dzimušajiem jāseko līdzi savai psiholoģiskajai un emocionālajai veselībai un rūpīgi jāizvēlas vide, kurā uzturas. Šie cilvēki ļoti jūtīgi reaģē uz pārmaiņām ģimenē, draugu lokā, klasē, kolektīvā. Labvēlīgos apstākļos var kļūt par iejūtīgu psihoterapeitu vai mediju, bet sliktākajā gadījumā var kļūt par psiholoģisku manipulāciju upuri vai arī pats var sākt izmantot ļaudis savtīgiem mērķiem. Un manipulēt ar cilvēkiem viņiem padodas itin labi!

Svarīgi, kurā Mēness dienā noticis aptumsums. Parasti tie notiek 14., 15. vai 16. Mēness dienā. 14. un 16. diena tiek uzskatīta par pozitīvu – tas nozīmē, ka cilvēkam pietiks spēka izlēmīgai rīcībai, viņš spēs iegūt iekšējo harmoniju. Savukārt 15. diena ir sarežģīta. Šajā brīdī dzimušajai personai ir cītīgi jāseko savām domām, darbiem un vārdiem, jāmācās kontrolēt savas emocijas, praktizēt askētismu, noteikti jāizvairās no jebkādu maģisko prakšu veikšanas.

Ļaudis, kas dzimuši aptumsuma laikā, nereti apveltīti ar neordinārām īpašībām. Viņi prot labi sevi kontrolēt, ir pārliecināti par saviem spēkiem, maz ietekmējas no citu viedokļiem vai idejām. Aptumsuma orbiss (apgabals, kurā aspekts darbojas, vairāki grādi, kas attiecīgi tiek pārvērsti stundās, dienās) ir aptuveni trīs dienas. Daži astrologi teic, ka Mēness aptumsuma ietekme uz cilvēka dzīvi vairāk jūtama tad, ja tas noticis tieši dzimšanas dienā vai līdz trim dienām pirms tās, savukārt ietekme ir mazāk ievērojama, ja aptumsums noticis kaut vai īsi, bet pēc dzimšanas brīža.

Saules un Mēness aptumsums dažādi iedarbojas uz cilvēkiem. Ļaudis, kas dzimuši Saules aptumsuma laikā, nereti ir jaunu virzienu dibinātāji zinātnē, mākslā, filozofijā.

Tie, kas dzimuši Mēness aptumsuma laikā, ir sarežģītas personības. Mēdz būt, ka viņi daudz konfliktē, ilgi meklē savu dzīvesdraugu. Konflikti mēdz būt arī iekšēji, pašam ar sevi. Tie ir apdāvināti, talantīgi ļaudis, kuriem ir nepieciešamība izprast pašu būtību, iedziļināties jēgā, pārliecināt un aizsargāt.

Tādiem cilvēkiem nereti aptumsumu laikā (vai īsi pirms/pēc tiem) notiek svarīgi dzīves notikumi – kāzas, bērnu dzimšana. Šajos brīžos iespējams mainīt sen pieņemtus lēmumus un kardināli mainīt savu dzīvi.

Daudz atkarīgs no cilvēka horoskopa. Ja Saule un Mēness ir labās pozīcijās, ar pozitīviem aspektiem, aptumsumi katalizēs pārsvarā pozitīvus notikumus. Tāpēc, lai precīzi noteiktu, kā tieši Mēness aptumsuma fakts dzimšanas brīdī ietekmēs konkrētā cilvēka dzīvi, nepieciešams izanalizēt viņa dzimšanas karti.

Neizbēgamā neizbēgamība?

«Mēness cilvēkos» ir jūtams zināms fatālisms – viņu dzīve nereti pilna notikumiem un situācijām, no kurām nevar izbēgt un kuras nevar mainīt. Tas nebūt nenozīmē, ka šie notikumi būs slikti, ka cilvēku vajās neveiksmes – var būt taču, piemēram, liktenīgā, laimīgā mīlestība, kas sagriež dzīvi kājām gaisā, bet ne jau sliktā nozīmē. Mūsdienās aptumsuma iedarbība vairs netiek uzskatīta par kaut ko fatāli briesmīgu un nelabvēlīgu, kā tas bija senatnē. Piemēram, ja aptumsums veido harmoniskus aspektus ar labvēlīgām planētām dzimšanas kartē, ietekme var būt pat visai labvēlīga. Šis fatālisma moments nozīmē, ka šiem cilvēkiem būs grūtāk kaut ko mainīt savā dzīvē – ja vien tā nebūs nolemts.

Dzīvē Mēness aptumsuma ietekme var izpausties kā neredzama siena, kas brīžiem neļauj kaut ko sasniegt, kaut ko paveikt. Cilvēki to uztver dažādi – citi samierinās, pat padodas, vēl kāds parausta plecus un dodas tālāk, cits laužas un laužas par visām varēm, līdz zaudē spēkus.

Viena no tādām «sienām» ir nespēja ieņemt bērniņu, ko astrologs Didzis Šķila novērojis salīdzinoši daudzām sievietēm, kas dzimušas Mēness aptumsuma laikā.

Tā kā aptumsums var izpausties kā šķērslis kāda dzīves jomā, svarīgi ir saprast, kādā tieši, lai spētu to pieņemt un velti netērēt spēkus – visi cīniņi tāpat būs veltīgi.

Daži astrologi iesaka analizēt situācijas un notikumus, kas dzīvē piemeklē 18 un 36 gadu vecumā, jo cilvēks, dzimis aptumsuma laikā, pakļauts tā dēvētajam Sarosa ciklam, kas ir nedaudz vairāk nekā 18 gadu ilgs.

Piemēram, ja šajā vecumā cilvēku nodod šķietamais draugs, tātad draudzības sfērā valda zināms fatālisms. Ko darīt? Neko. Nelauzties aizvērtās durvīs, bet uzmanīgi vērot un analizēt. Varbūt viņam kā draugi nepieciešami pavisam cita rakstura cilvēki nekā tie, kas šķituši pievilcīgi līdz  šim. Varbūt šī situācija ir kā mācībstunda un cilvēkam jāatstrādā noteiktas lietas. Ja tā ir, tad nākamajā cikla punktā situācija būs gan saspringta, tomēr ne kritiska.

Astroloģiskajā interpretācijā Mēness mezglu ass ir attīstības vektors, kas nosaka karmiskās mācībstundas un liktenīgas situācijas, kas ieliktas dzimšanas horoskopā. Aptumsuma laikā Zeme, Mēness un Saule atrodas uz vienas līnijas, uz Mēness mezglu ass (vai ļoti tuvu tai), nosakot likteņa pagriezienus. Tas ir laika koridors, kurā izvēles telpu ierobežo ciešie apstākļu rāmji. Šajos periodos praktiski izslēgta iespēja apiet vai mainīt apstākļus – plūsma ir pārāk spēcīga, lai peldētu pret straumi. Providence tiešā veidā ielaužas cilvēku dzīvē un iedarbina neizbēgamības jeb cēloņu un seku mehānismu.

Pats vārds «mezgls» jau ir visai zīmīgs – mēs taču arī ikdienā sakām: mezgla punkti; atraisīt mezglu, pārcirst mezglu. Astronomiski šajās vietās satiekas un krustojas spīdekļu orbītas; astroloģiski tie ir pagrieziena punkti dzīvē, tie laiktelpas punkti, kur ir iespēja mainīt virzienu. Šajā nozīmē fatālisms nozīmē tikai to neizbēgamību, kas seko pēc mūsu pašu brīvās gribas izdarītās izvēles. Vai arī tie ir karmisko likumu noteiktie apstākļi, caur kuriem mums neizbēgami jāiziet.

Vārds «nolemtība» asociējas ar kaut ko negatīvu, dramatisku, tomēr tā nebūt nav vienmēr.

Cik spēcīgi aptumsums ietekmēs dzīvi, atkarīgs arī no cilvēka paša. Pat neraugoties uz zināmu nolemtību, cilvēkam joprojām ir brīvā griba, izvēles iespējas, kaut vai – pieņemt, ka durvis ir ciet, «Anglija ir aizslēgta, atslēga ir nolauzta», vai bezjēdzīgi tajās triekties ar pieri, atkal un atkal dabūjot sāpīgus punus. Tikai caur izpratni tāds cilvēks var soli pa solim, milimetru pa milimetram paplašināt sava likteņa dotās stingrās robežas.

 

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

549 iesaka šo blogu

Balsot