Efemerīdas, aspektāriji un namu tabulas

Rūta Kalniņa, speciāli «Praktiskajai Astroloģijai»

Īsumā – efemerīdas ir Saules, Mēness un planētu zodiakālās atrašanās koordinātas konkrētā dienā un konkrētā pulksteņa laikā. Drukātā veidā tās izskatās kā lielas ciparu tabulas. Aspektāriji ir planētu tranzīto aspektu kalendāri, bet pēc namu tabulām pirmsdatoru ērā noteica ascendenta un namu atrašanos.

Ikvienas natālās vai horārās kartes veidošanas pamatu pamats – precīza planētu pozīciju aprēķināšana. Mūsdienu astrologi par to vairs pat neiedomājas, jo šo skrupulozo matemātisko darbu veic datorprogramma – atliek vienīgi ievadīt interesējošo datumu, pulksteņa laiku un atrašanās vietu, un pēc brīža iegūstam gatavu karti. Tipiskais mūsdienu astroloģijas māceklis, iespējams, pat nenojauš, ka datorprogramma savu darbu neveic tukšā vietā – tā izmanto elektronisku planētu koordinātu datu bāzi jeb elektroniskās efemerīdas. Taču pirmsdatoru laikā astrologi izmantoja drukātas tabulas un matemātiskos aprēķinus veica paši.

Senvēsture

Pašos senākajos laikos, astroloģijas un astronomijas pirmsākumos, astronoms – astrologs karšu veidošanu veica, vienkārši raugoties debesīs. Katra valdnieka galmā bija astrologs, kura pienākums bija, dzimstot karaliskajām atvasēm, novērot precīzās planētu pozīcijas un izveidot horoskopu. Individuāla natālā karte līdz pat jaunajiem laikiem bija augstmaņu un turīgo cilvēku «luksuss». Lai atvieglotu novērošanas darbu, jau visai drīz astrologi sāka pierakstīt planētu atrašanos zodiakā – pirmās ziņas par šādu tabulu pastāvēšanu ir jau no Babilonijas laikiem. Mūsu ēras 2. g­­­adsimtā autoritatīvākais un precīzākais planētu atrašanās pozīciju datu avots skaitījās grieķu astronoma un astrologa sastādītais «Almagests». Arī pats vārds «efemerīdas» arī radies no grieķu valodas, un tā sākotnējā nozīme ir «dienasgrāmata, žurnāls».

Eiropas apritē 8. un 9. gadsimtā parādījās arābu astrologu efemerīdas, bet 12. gadsimtā autoritāti iemantoja t.s. Toledo tabulas – agrāko arābu astronomu tabulu latīnisks tulkojums. Savas efemerīdas bija arī Ķīnas, Indijas un seno Amerikas tautu zvaigžņu vērotājiem. Laika gaitā, astronomu izmantotajam aprīkojumam arvien uzlabojoties, arī efemerīdas kļuva arvien precīzākas, līdz pat zodiaka grāda sekundei.

Mūsdienās

Sākoties datoru ērai, uz papīra drukātās efemerīdas savu aktualitāti zaudēja, taču joprojām ir astrologi, kas tās lieto, jo pieraduši redzēt planētu gaitu izvērstu tabulas veidā – šādi ērti pārskatīt, kad sākas planētu atpakaļgaita, kad planēta maina zīmi u.c. Tāpēc daudzas astroloģijas interneta vietnes piedāvā arī efemerīdu tabulas – vai nu skatāmas ekrānā, vai lejuplādējamas pdf formātā.

Efemerīdu tabulas var meklēt visos lielākajos astrologu portālos, piemēram, astro.com, cafeastrology.com, khaldea.com. Vienas no pārskatāmākajām un ērtāk lietojamajām, manuprāt, ir khaldea.com efemerīdu tabulas.

Līdztekus efemerīdu tabulām portāli mēdz piedāvāt arī tā saucamos aspektārijus, proti, aktuālo tranzīto aspektu kalendārus. Tajos ērti pārskatīt Mēness fāzes un planētu savstarpējos aspektus.

Namu tabulas

Balstoties uz efemerīdām, iespējams sastādīt kosmogrammu, taču ne natālo vai notikuma karti ar namiem, jo pēc efemerīdām nenosaka ascendenta un MC atrašanās vietu. Tam domāts cits instruments – tā saucamās namu tabulas. Dažkārt tās dēvē arī par Koha tabulām – pēc vācu astrologa Valtera Koha, kura veidotās namu tabulas bija populāras bijušās PSRS astrologu vidū XX gs. 70.–90. gados. Arī namu tabulas agrāk bija liela, bieza papīra grāmata, taču mūsdienās tās iespējams atrast lielākajos astroloģijas portālos elektroniskā formātā un lejupielādēt kā pdf. Piemēram, astro.com piedāvā plašu «Table of Houses» – namu tabulu izvēli dažādām namu sistēmām, sākot no Placidus un beidzot ar dažādiem vienādmāju sistēmu variantiem.
*

Ja jums ir efemerīdas, namu tabulas un – vēlams – arī aspektāriji, principā mierīgi varat iztikt bez datorprogrammām un interneta un spēt izveidot natālās kartes arī elektroenerģijas pilnīga zuduma gadījumā. Ja vien būsiet draugos ar pamatskolas līmeņa matemātiku.

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

548 iesaka šo blogu

Balsot