Dispozīciju ķēdes un gala dispozitori – kas tie tādi

jeb

Vienkārši par sarežģīto

Rūta Kalniņa, speciāli «Praktiskajai Astroloģijai»

Lai smalkāk un precīzāk iztulkotu astroloģiskās kartes, tiek izmantotas arīdzan tā dēvētās dispozīciju ķēdes. Kas tās ir un ko no tām var secināt?

Klasiskajā Rietumu astroloģijā jau vismaz kopš viduslaikiem pieņemts katrai planētai «piešķirt» savu zodiaka zīmi, kurā tā ir «mājās» un jūtas stipra. Tā kā zodiaka zīmju ir vairāk nekā planētu (daži astrologi šajā zīmju un planētu atbilstības shēmā iekļauj arī asteroīdu Chīronu, piesaistot tam Svaru zīmi), dažām planētām ir divas pārvaldāmās zīmes. Laika gaitā šā sistēma ir mazliet mainījusies – tālo planētu atklāšana ir ieviesusi tajā savas korekcijas.

Auna zīmes pārvaldnieks ir Marss – šās planētas aktīvā un agresīvā enerģija radniecīga Auna ugunīgajai impulsivitātei. Auglīgo un gādīgo Vērša zīmi pārvalda Venera, kas pārvalda arī Svarus. Tiek uzskatīts, ka Vērsī izpaužas Veneras mātišķi auglīgā, pavasarīgi gaišā daba, bet Svaros – Veneras koķetes un sabiedrības dāmas būtība. Dvīņiem atbilst Merkurs, kurš pārvalda arī Jaunavu. Dvīņu Merkurs ir, protams, gaisīgāks un idejām bagātāks, savukārt Jaunava atspoguļo šās planētas lietišķi tirdzniecisko raksturu. Vēža zīmes pārvaldnieks ir Mēness – ūdeņi, auglība, dziļa emocionalitāte, savukārt Lauvas zīmē valda Saule – tas, vismaz ziemeļu puslodē, ir vasaras kulminācijas un āra svētku laiks. Kaislīgo Skorpiona zīmi pārvalda Plūtons (pirms tālo planētu atklāšanas tika uzskatīts, ka zīmes aizgādnis ir Marss – Aunā atklājot savu gaišo, entuziasma pilno un dedzīgo pusi, bet Skorpionā – tumšo, ļauno un agresīvo). Jāpiebilst, ka ne visas astrologu skolas ir vienisprātis par valdījumu sadali – krievu astrologs Sergejs Šestopalovs, sekojot leģendārā Sergeja Vronska mācītajam, piemēram, uzskata, ka Plūtons drīzāk attiecināms uz Aunu, ne Skorpionu, savukārt Skorpiona īstenais pārvaldnieks joprojām ir Marss. Tomēr lielais vairums mūsdienu Rietumu skolas astrologu pieturas pie tradīcijas – Marss Aunam, bet Plūtons – Skorpionam. Strēlnieka zīmei tradicionāli atbilst Jupiters, kurš šeit atklāj savu ideālista, ceļotāja un jaunu sasniegumu veicinātāja dabu, savukārt Zivīs (pirms tālo planētu atklāšanas) Jupiters kļuva par žēlsirdīgu «lielo labdari». Mūsdienās par Zivju pārvaldnieku atzīts mistiskais sapņotājs Neptūns. Savukārt stingro Mežāzi pārvalda kārtību mīlošais Saturns, kam pirms tālo planētu atklāšanas tika atvēlēta arī līdzās esošā Ūdensvīra zīme. Mūsdienās Ūdensvīrs tiek asociēts ar Urānu – revolūciju, elektrības un ekscentriskuma planētu.

Dispozīciju ķēžu tehnikas izmanto šo ideju par zīmēm un to pārvaldniekiem, aplūkojot, kā planētas saistītas savā starpā nevis caur aspektiem, bet caur izvietojumu zodiaka zīmēs. Cilvēka natālajā kartē var būt viena vai vairākas šādas ķēdes. Ideja ir tāda, ka tās planētas, kas atrodas citu planētu pārvaldītajās zīmēs, «dod dispozīciju» attiecīgās zīmes pārvaldniekam. Piemēram, ja kartē Merkurs atrodas Aunā, tas nozīmē, ka tas «dod dispozīciju» Auna pārvaldniekam Marsam. Bet, ja kāda cita planēta, piemēram, Jupiters, atrodas Merkura valdījumā Jaunavā, tad tas nozīmē, ka tā «dod dispozīciju» Merkuram, bet caur Merkuru – Marsam. Savukārt, ja Marss atrodas pats savā zīmē, proti, Aunā, tas nozīmē, ka Marss ir t.s. gala dispozitors, respektīvi, ar Marsu dispozīciju ķēde beidzas. Tiek uzskatīts, ka gala dispozitors saņem visu tā ķēdē iesaistīto planētu enerģiju. Spēcīgu gala dispozitoru – tādu, kurš tieši vai pastarpināti «savāc» vairāku vai pat visu kartes planētu enerģiju, var pielīdzināt natālās kartes t.s. dzimšanas valdniekam, resp., ascendenta zīmi pārvaldošajai planētai – šā planēta natālajā kartē būs ļoti nozīmīga, pat ja neveido mažoros aspektus ar citām planētām. Taču var būt arī tā, ka planēta atrodas «savā zīmē», tomēr neviena cita planēta tai nedod dispozīciju, resp., nav novietota šajā zīmē.

Vienā natālajā kartē var būt vairāki «gala dispozitori» un līdz ar to – vairākas ķēdes – tik, cik ir planētu, kas atrodas «savās zīmēs». Taču var būt arī situācija, kad neviena no planētām neatrodas «savā zīmē» – līdz ar to kartē «gala dispozitora» nav.

Ir iespējams arī tāds stāvoklis kā savstarpējā recepcija – tas nozīmē, ka divas planētas «apmainījušās valdījumiem», resp., katra atrodas otras zīmē. Piemēram – ja Plūtons atrodas Mežāzī, bet Saturns – Svaros (nesen tranzītos piedzīvojām šādu stāvokli), tas nozīmē, ka abas planētas atrodas savstarpējā recepcijā – pastiprina viena otras iedarbību, pat ja starp abām nav precīza mažorā aspekta. Šīs planētas kartē dominēs.

Dispozīciju ķēdes, protams, neaizstāj tādus tradicionālos natālās (vai tranzīta, vai selektīvās, vai horārās) kartes pētīšanas instrumentus kā planētu atrašanās namos un aspekti starp planētām, taču var ievērojami papildināt un niansēt kartes interpretāciju. Turklāt tās izmantojamas arī tad, ja nav zināms personas precīzs dzimšanas laiks.

 

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

546 iesaka šo blogu

Balsot