Zivis. Astroloģijā, kultūrā, mitoloģijā

Ingrīda Beķere, filoloģijas maģistre, speciāli «Praktiskajai Astroloģijai»

Zivis antīkajā pasaulē saistās ar dievieti Afrodīti un viņas dēlu Erotu, bet reliģijā pat ar Jēzu Kristu un indiešu dievu Višnu. Savukārt astroloģijā Zivis tiek uzskatītas par visdaudzkrāsaināko zodika zīmi, kas sedzas ar sapņu plīvuru un izceļas ar jūtīgumu, kreativitāti un dažādiem talantiem.

Zivju zvaigznājs

Zivis ir viens no 12 zodiaka zvaigznājiem, un tas atrodas starp Ūdensvīra un Auna zvaigznājiem. Latīniskais saīsinājums ir Psc, bet simbols ir . Tas attēlo divas kopā sasietas zivis, kuras peld pretējos virzienos. (Interesanti, ka babilonieši Zivju zvaigznāju saistīja ar bezdelīgu.)

Šis zvaigznājs bija zināms jau senajā pasaulē, un to savā enciklopēdiskajā astronomijas datu apkopojumā «Almagest» savulaik iekļāva astrologs, astronoms, ģeogrāfs, matemātiķis, optiķis un mūzikas teorētiķis Klaudijs Ptolemajs.

Zivju zvaigznājs ir liels, bet vāji izgaismots, jo nesatur spožas zvaigznes. Tam ir 18 galvenās zvaigznes, kaut reizēm tiek pieskaitītas arī vēl citas. Tādējādi dažos avotos teikts, ka galvenās zvaigznes ir 21.

Zvaigznāja spožākā zvaigzne ir «η Psc» zvaigzne jeb «Eta Piscium», arī zināma kā «Al Pherg». Babilonieši šo zvaigzni saukuši par «Kullat Nunu». Tā ir liela, spoža, balti dzeltena bināra zvaigžņu sistēma un atrodas 294 gaismas gadu attālumā no Zemes.

Zivju zvaigznājā ir piecas tuvās zvaigznes, un no tām tuvākā – «Van Mānena» jeb «Van Mānens 2», kuru atklāja 1917. gadā. Tā ir maza, balta, blīva zvaigzne un atrodas aptuveni 14 gaismas gadu attālumā.

«Alpha Piscium» jeb «α Psc», saukta arī par «Alrescha» jeb virve – no arābu valodas. Tā ir norāde uz mitoloģijas vēstījumu par virvi, kura saistījusi Afrodīti un viņas dēlu, lai viņi nepazaudētu viens otru ūdenī.

«Alrescha» ir bināra zvaigžņu sistēma, kas atrodas 139 gaismas gadu attālumā no Saules.

Zvaigznājā atrodas viens objekts no Šarla Mesjē astronomisko objektu kataloga – spirālveida galaktika M74. Tā atrodas aptuveni 32 000 000 gaismas gadu attālumā. Zivju zvaigznājs ietver arī meteoru plūsmas Piscīdas, kuras atklāja 1973. gadā. To uzskata par vāju un lēnu meteoru plūsmu, kurā stundas laikā novērojami ļoti maz meteoru.

Zivju zvaigznāja robežzvaigznāji ir Andromeda, Ūdensvīrs, Trīsstūris, Pēgass, Valis un Auns. Zvaigznājs Latvijā redzams rudenī.

Jūtīgās sapņotājas

Zivis (latīņu val. – Pisces) ir divpadsmitā zodiaka zīme, un tā pēc horoskopa atbilst cilvēkiem, kuri dzimuši laikā no 18. februāra līdz 20. martam (robežas var nedaudz mainīties atkarībā no Saules kustības konkrētajā gadā). Zivis pieder pie Ūdens stihijas zodiaka zīmēm, un to aizgādne ir planēta Neptūns.

Zivis ir apveltītas ar bagātu iztēli un intuīciju, jūtīgas, emocionālas un līdzjūtīgas. Nereti Zivis tiek uzskatītas par vājāko zodiaka zīmi, kam bieži vien nepieciešama citu palīdzība. Viņas ir grūti izprotamas, kā no citas pasaules, kreatīvas, ar mākslinieciskām dotībām un dažādiem talantiem. Šīs zodiaka zīmes pārstāvji ir gudri, daiļrunīgi, apķērīgi, ar labu uztveri un spriešanas spējām. Zivīm raksturīgs iekšējs miers, dvēseles gaišums, arī dzīvesprieks un viesmīlība. Par savu dzīves mērķi Zivis uzskata dzīvot savos sapņos un arī tos realizēt.

Tomēr Zivīm ir savi vājuma mirkļi, kad rodas pesimisms, slinkums un apātija, viegli tiek zaudēta saikne ar īstenību. Bieži vien Zivis var iespaidot, un reizēm parādās tendence būt nepraktiskām, sasaistītām, pasīvām, nekārtīgām un pat netīrīgām, toties patīk ērtības un noslēpumainība privātās lietās.

Tā kā Zivis ir ļoti talantīgas un spējīgas, viņas var darboties dažādās zinātnes jomās, bet pavisam ideāli atbilst reliģija, filozofija un maģija. Ceļā uz sasniegumiem gan var traucēt slinkums. Zivis mēdz būt sapņotājas, kam raksturīgi celt gaisa pilis un daudz ko ieplānot, bet trūkst gribasspēka ieceres realizēt.

Zivis dzīvo sapņu pasaulē, fantāzijās un savā jūtīgumā visu uztver saasināti. Viņas ir ļoti laimīgas un spēj daudz paveikt, ja attiecības ir veiksmīgas, bet viņām pazūd pamats zem kājām un šķiet, ka visa pasaule brūk, ja attiecībās rodas problēmas. Attiecību izjukšanas gadījumos Zivju zīmē dzimušajiem nepieciešams ilgs laiks, lai atgūtos un atkal atrastu pamatu zem kājām. Bieži vien pat vajadzīgs citu atbalsts, citādi neizdodas vairs sakārtot savu pasauli.

Zivīm atbilstošais metāls ir dzīvsudrabs, bet minerāls – akvamarīns, kuram piedēvē spēju piešķirt valkātājam drosmi, uzlabot komunikācijas prasmes, remdēt bailes un skumjas, arī paaugstināt intelektu, intuīciju un gaišredzības spējas. Zivīm der arī safīrs, sarkanais korallis, jašma, heliodors, aleksandrīts un hrizolīts.

Saistība ar Afrodīti un Erotu

Antīkajā mitoloģijā Zivju zvaigznāja rašanās tiek saistīta ar mītu par Tīfonu, Afrodīti un Erotu.

Pēc dievu un cilvēku valdnieka Zeva jeb Jupitera nākšanas pie varas, kad viņš bija uzvarējis savu tēvu Kronu un sakāvis titānus, dieviete Gaja bija dusmīga uz viņu. Titāni bija viņas bērni. Lai atriebtos par nodarīto, dieviete radīja briesmoni Tīfonu. Viņš tika uzskatīts par ļoti spēcīgu un bieži attēlots kā pa pusei cilvēks, pa pusei čūska, uz kura pleciem locījušās 100 čūsku galvas, no kurām pie mazākā trokšņa ārā šāvusies uguns. Arī katra viņa kāja attēlota kā milzīga čūska.

Reiz viņš nolēmis uzbrukt Afrodītei un viņas dēlam Erotam, sācis dzīties pakaļ, bet dieviete ar dēlu metusies bēgt. Viņi izglābušies, ielecot ūdenī, kur abi pārvērtušies par zivīm. Lai nepazaudētu viens otru, viņi piesējuši sev virvi, kas var arī simbolizēt mātes mīlestību.

Arī romiešu autors Pseido-Higgins savā darbā «Astronomija» vēsta, ka Afrodītei un Erotam no briesmām, kuras radīja Tīfons, palīdzējis izmukt tas, ka abi ielēkuši ūdenī un pārvērtušies par zivīm. Pēc izglābšanās dieviete Afrodīte bijusi pateicīga zivīm, ka tās aizdevušas savu tēlu tik bīstamā un svarīgā brīdī. Viņām par godu debesīs ticis novietots Zivju zvaigznājs, bet dažviet aizliegts ēst zivis, jo viņu veidolā var atrasties Afrodīte un Erots.

Pastāv arī versija, ka Afrodītei un Erotam aizbēgt no briesmoņa Tīfona un nokļūt drošībā palīdzējušas divas zivis, kas pateicībā par glābšanu tika pārvērstas par Zivju zvaigznāju.

Taču mitoloģijā saknes Zivju zvaigznājam meklējamas vēl pirms Afrodītes stāsta. Proti, sīriešu mīlas un auglības dieviete Atargatis tika attēlota kā pa pusei sieviete, pa pusei zivs. Uzskata, ka dieviete Atargatis iedvesmojusi grieķu mīta rašanos par dievieti Afrodīti zivs veidolā. Zivs bija sīriešu dievietes Atargatis simbols un vēlāk arī Afrodītes simbols.

Zivju zīmes vēsturiskais laiks

Zivju zodiaka zīmes būtība atbilst laikam, kad pasaulē no haosa dzimst jauna realitāte, tas ir periods ap 40 000.–15 000. g. p.m.ē. Tad rodas pasaulē pirmie mākslas darbi (arī Zivju zīmē dzimušajiem ir mākslinieciska dvēsele).

Tiek radīti alu gleznojumi, cilvēku un dzīvnieku figūriņas, kas veidotas apaļskulptūru veidā vai iegrieztas kaula, akmens un raga plāksnēs. Top arī nelielas sieviešu figūriņas, kuras sauc par paleolīta Venerām. Tās attēlo kailas sievietes ar uzsvērti veidotiem gurniem un lielām krūtīm. Viena no pazīstamākajām ir «Villendorfas Venera», kas darināta no kaļķakmens un atrasta vienā no senākajām kapenēm netālu no Villendorfas Austrijā. Sieviešu figūriņas veidoja gan no kaula, akmens un raga, gan arī reizēm no māla. Tā kā paleolīta cilvēki vēl nebija apguvuši māla apdedzināšanas tehniku, šādu figūriņu saglabājies maz. Tiek pieņemts, ka sieviešu figūriņas izmantoja seniem maģiskiem rituāliem, kad no slima cilvēka slimību centās pārnest uz šo figūriņu.

Šīm skulptūrām ir arī simboliska nozīme, jo Zivis ir sievišķā zodiaka zīme un cieši saistīta ar auglību.

Zodiaka zīmei ir saistība arī ar dabas ritmiem, jo Zivis valda tad, kad ziema tuvojas beigām, bet pavasari vēl tikai gaidām un sajūtam tā tuvošanos. Nav vēlēšanās vairs dzīvot pa vecam, bet par jauno var tikai sapņot. Ziemas un pavasara mija ir kā neskaidrību brīdis, kad atkušņi un saulainās dienas mijas ar salu vai cīruļputeni. Ir tiekšanās pretī jaunajam, pretī pavasarim, kurš vēl tikai nāk.

Reliģiskie motīvi

Šumeru gudrības, amatniecības, maģijas, auglības un ūdens pirmatnējais dievs Enki jeb Ea bieži vien tiek attēlots daļēji kā zivs – ar ķermeņa augšdaļu kā kalnu kazai un lejasdaļu kā zivij. Viņš radīja likumus un cilvēkiem daudz ko iemācīja. Šīs zināšanas nākušas no ūdens dzīlēm, jo šumeru dievs mitis dziļi ūdeņos un sargājis to svēto un radošo spēku. Mitoloģija vēsta, ka Enki jeb Ea katru dienu iznācis krastā, lai aplūkotu, kas notiek uz zemes, kā klājas cilvēkiem, bet naktī atkal atgriezies ūdenī. Ēģiptiešu mitoloģija vēsta par dievieti Hatmehitu, kuru attēloja kā zivi vai kā sievieti ar zivs veida kroni galvā. Šī dieviete bija dzīvības un aizsardzības aizgādne.

Savukārt indiešu reliģijā pirmā dieva Višnu iemiesošanās jeb avatars ir zivs, tā aizsāk evolūcijas pēctecību. Zivs izskatā dievs Višnu esot izglābis no Lielajiem plūdiem indiešu reliģijā pirmo cilvēku Manu. Višnu mēdz attēlot kā lielu zivi vai antropomorfiski kā puszivi un puscilvēku.

Kristietībā Jēzus Kristus simbols ir zivs. «Ichthys» (grieķu val.: ἰχθυς – zivis) ir sens kristiešu simbols. «Ichthys» ir akronīms grieķu vārdiem Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρας, kas nozīmē Jēzus Kristus Dieva Dēls Pestītājs. Kristieši Romas impērijā, lai slēptu savas tikšanās vietas, esot atzīmējuši ceļu ar «Ichthys» simbolu. Romā grieķu valodā runājošie ticīgie esot latīniski saukti par «pisciculi» – zivtiņām. Apustuļa Pētera aicinājums bijis kļūt par cilvēku zvejnieku Debesu valstībai. Arī vairāki Jēzus apustuļi bijuši zvejnieki, tāpēc viņi vēlāk vispārināti saukti par dvēseļu zvejniekiem.

Vēl jāpiebilst, ka kristīšanas rituālā tiek izmantots ūdens, tādā veidā it kā cilvēku ievedot citā dzīves posmā.

Filozofija un simbolika

Zodiaka zīme Zivis simbolizē divdabību – reālā aizplīvurošanu un daudzšķautņainību. Šādus Zivīm raksturīgus slāņus un šķautnes atklāj Džordža Bērklija filozofija, kurā viņš vēsta, ka visam ir dažādas struktūras. Filozofs arī pēta idejas un gara būtību. Savukārt vācu filozofs Karls Jasperss, kurš sākotnēji darbojās psihiatrijas nozarē, savā psiholoģijas filozofijā centies atklāt cilvēka prāta un uztveres darbību. Viņš saskatīja esībā daudzas šķautnes un sašķeltību. Savukārt katoļu priesteris, matemātiķis, politiķis, mediķis, jurists un astronoms Nikolajs Koperniks radīja astronomisku sakārtotību slāņos, nosakot debesu spīdekļu orbītas. Zivju daba ir divējāda, viena puse dumpojas pret otru... Varētu teikt, ka arī Nikolajs Koperniks savā astronomiskajā darbībā dumpojās pret iepriekš izpētīto astronomijā, centās kaut ko izpētīt vairāk un pierādīt to.

Zivis pasaules kultūrā simbolizē kreativitāti, intuīciju un emocijas, un šajā zīmē dzimušie bieži vien ir emocionāli. Zivis dzīvo ūdenī, kurš ir nepārtrauktā kustībā un neparedzams. Tas Zivis saista ar zemapziņas pasauli. Zivis simbolizē arī pārpilnību, bet ar noteikumu, ka kaislības un darbības ir ievirzītas pareizā un produktīvā virzienā.

Īpaši Ķīnā par pārticības un veiksmes simbolu vienmēr tikusi uzskatīta tieši zivs. Mājās parasti iesaka novietot akvāriju ar zelta zivtiņām, lai vairotu laimi ģimenē. Bet neiesaka akvāriju novietot virtuvē, guļamistabā un tualetē, jo tad veiksmes simbols pārvēršas par neveiksmi nesošu.

Mitoloģiju un seno reliģiju ietekmes dēļ zivis saistās arī ar auglību un seksuālo baudu. Šo saistību pastiprina tas, ka zivīm ir bagātīgs ikru daudzums.

Zivis cieši simboliski vienotas ar Neptūnu, jo Neptūns ir Zivju zodiaka zīmes pārvaldošā planēta, mitoloģiski arī jūras dievs, kurš pārvalda ūdens valstību, kurā mīt zivis. Neptūna darbība ir nemanāma, bet tas cenšas nojaukt visas robežas un radīt vienlīdzību, bet reizēm rada arī haosu. Neptūns cilvēkam var ļaut nonākt pie atklāsmēm un piedzīvot ko dievišķu. Tomēr planētas darbība ir tik nenoteikta un vienlaikus tik dziļa un iespējamību piepildīta kā liels okeāns, kurā var atrast tik daudz un radīt tik daudz... jo robežu nojaukšana paver iespējas jaunai dzīvībai, jauniem notikumiem, jaunām atziņām.

_

Autortiesības pieder izdevniecībai "Mediju Nams". Pārpublicēšana vai izmantošana komerciāliem mērķiem tikai ar izdevniecības rakstisku atļauju.

 

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

546 iesaka šo blogu

Balsot