PASMAIDĪSIM :)

Sēņotāji – tikpat dažādi kā sēnes!

Sēņu laikā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju aun kājas, ņem grozus un dodas uz mežu. Daži bauda patīkamo un lietderīgo pastaigu vienatnē, bet citi labprāt sēņot dodas divatā vai pat palielā, jautrā pulkā. Vai esat ievērojuši, cik dažādi ir sēņotāji? Daži to uztver kā atpūtu, citi – kā nopietnu darbu, vēl kādi – kā izpētes un jaunatklājumu lauciņu. Kāds lēkšo pāri grāvjiem, cits iet lēnām un prātīgi. Vienam patīk atdalīties no pulciņa, citam vajag visu laiku pļāpāt un dalīties ar atradumiem.

Ko sagaidīt no saviem sēņošanas līdzbiedriem, ja ir luste doties uz mežu jautrā kompānijā? Protams, jebko!

Auns

Auns būs tas, kas pierunās visu biroju vai draugu pulku doties sēnēs – vislabāk tūlīt un tagad! Tiesa, negaidiet no viņa nez kādu organizēšanu – viņam galvenais ir pasviest ideju. Visticamāk, sešos no rīta stacijā stāvēs bariņš ļaužu ar groziem rokās, likumsakarīgi pieņemot, ka idejiskais tēvs būs arī padomājis par turpmāko, bet Auns arvien īgnāk atkārtos, ka viņam ar to nav nekāda sakara, sak’, es jau tā izdarīju lielāko daļu. Toties, ja viņš jau būs izdomājis, kurā virzienā doties, pārstrīdēt viņu būs neiespējami. Arī mežā Aunam labāk neuzticēties, lai cik pārliecinoši viņš stāstīs, ka labi zina virzienu. Patiesībā viņš ir īsts „Susaņins”. To, ka apmaldījies, neatzīs, vainojot visus citus. Arī izkļūt no situācijas ļaus citiem, aizbildinoties ar visu iespējamo. Un nedodiet Aunam alkoholu! Viņš ir no tiem, kam attaisnojums „biju iedzēris“ šķiet absolūti pašsaprotams, lai attaisnotu jebkādas ķezas. Bet bērna tiešums un šarms liek piedot Aunam to, ko ne vienmēr tik viegli piedod citiem. Pēc kāda laika Auna izgājienus jau spēsiet pārstāstīt ar smaidu, jo skaidrs, ka bez Auna saceltās jezgas un sarežģījumiem sēņošanas pasākums būtu krietni pelēkāks.

Aunam piemīt pirmatklājeja talants, tāpēc tieši viņš būs tas, kas sauks visus skatīties neparastas sēnes un nav brīnums, ka atradīs ko tādu, ko neviens nekad nebūs redzējis. Paradoksālā kārtā tomēr arī aizdomīgs pret visu jauno, un ne par ko nebūs ar mieru ņemt tās sēnes, ko visi citi vienā balsī sauks par labām, ja pats tās nepazīst. Aunam piemīt sacensību gars – kurš ātrāk atradīs pirmo beku? Kuram pirmajam būs pilns grozs? Un, protams, līdīs vai no ādas ārā, lai tas būtu viņš pats.

Vērsis

Vērsim patīk miers un klusums, patīk atpūsties relaksēti, tāpēc labprāt dodas mežā sēņot. Izbraukt pie dabas – tās Vērsim ir labākās zāles pret nogurumu un visādām kaitēm. Vērsis gan dosies sēņot tikai tad, ja jutīs – ir nopelnījis. Viņš nepametīs darbus pusratā un netrauksies uz mežu, nē, pastrādās, pabeigs un tad prātīgi gatavosies. Gatavoties – tas nenozīmē paķert nazi un grozu. Kādas krāsas gumijniekus vilkt? Augstos vai īsos? Kādu mūziku ielādēt viedtālrunī, lai klausītos pa ceļam? Cik sviestmaizes ņemt līdzi? Vai bikses piestāv pie lakatiņa vai cepures? Citi jau degs baltos nepacietības uguņos, bet Vērsis omulīgi un lēnu garu turpinās gatavoties. Nebrīnieties, ka viņš pāris stundu pastaigai būs piekrāmējis pilnu mugursomu. Toties tur būs gards ēdiens, tur būs varbūt speciāls saldējamais maisiņš, lai vēsais paliek vēss, un speciāla termosomiņa, lai siltais paliek silts.  Paradoksāli, bet fakts  - citādi tīri praktiskais Vērsis visai bieži mēdz aizmirst ko patiešām vajadzīgu, piemēram, lietusjaku vai silto džemperi, tāpēc esiet gatavi izlīdzēt.

Vērsis priecāsies par skraju mežu, bez brikšņiem, ar saules pielietām, smaragdzaļām noriņām un gleznainām puķēm. Sēnes meklēs lēnām un prātīgi, kaut brīžiem diezgan izklaidīgi. Izbaudīs procesu, nevis rezultātu. Labprāt papļāpās, pajokos vai uzraus kādu ziņģi.

Dvīņi

Dvīņi ir divu veidu – spāres un skudras tipa. Pirmie lidinās un priecājas par visu, viņi ir saviesīgas, nepastāvīgas dabas. Otrie ir iekšupvērsti, nereti pat īgni, kuri cītīgi nododas darbam un ir visai atkarīgi no garastāvokļa maiņām, un citus cilvēkus nemaz tā īsti nemīl satikt. Izņemot dažus tuvus draugus – un arī tikai tad, ja paši vēlas.

Dvīnis līdz pēdējam brīdim nebūs izdomājis – braukt vai nebraukt. Vai kompānija pietiekami laba? Varbūt braukt uz citu pasākumu? Varbūt gulēt mājās? Galīgo lēmumu mierīgi var pieņemt piecas minūtes pirms braukšanas. Vai arī piecas minūtes pēc – un pārējie gaidīs. Bet viņam sirdsapziņas pārmetumu šajā sakarā nebūs. Sēņot, visticamāk, piekritīs doties, ja būs pārstrādājies vai vienkārši kļuvis garlaicīgi. Brīvdienās gan nepatīk agri celties!

Vispār Dvīņi nav fanātiski dabas cilvēki, drīzāk cilvēku cilvēki, lai gan pastaigas viņiem nāk par labu, turklāt viņi ir fiziski izturīgi, var ilgi staigāt un nenogurt. Bet viņiem noteikti būs līdzi viedtālrunis, kas arī nepārtraukti tiks likts lietā, jo Dvīņiem ir savdabīgi uzskati par atpūtu – viņuprāt, tas nozīmē nebūt darbavietā, bet turpināt risināt darba jautājumus, pārsvarā – izmantojot modernās tehnoloģijas. Pa vidu paspēs palasīties ziņas, painformēt pārējos par to, kas notiek pasaulē, un ielikt sociālajos tīklos bildes ar sēnēm.

Vēzis

Vispār Vēzim labāk patīk pie ūdeņiem, bet šad tad derēs arī mežs. Brauks gan nevis citu dēļ, bet tikai tad, ja pats gribēs. Parasti dod priekšroku pastaigām vienatnē turpat piemājas silā, tad – aši uz savu namiņu, aši sēnes uz plīts un apmierināti murrāt.

Viņam patīk mierīga un harmoniska atpūta. Būs no tiem, kas aizliks smuku puķi aiz auss, vai pašķībi, bet laimīgi uzsvilpos kāda veca šlāgera piedziedājumu.

Pirms pasākuma var uzstādīt neizpildāmas komforta prasības, bet, kad sāksiet protestēt, viņš paskatīsies jūsos ar savam lielajām, dzidrajām acīm, nevainīgi paplikšķinās ar tām un nopietni pajautās: „Vai tad TIK grūti paņemt līdzi porcelāna šķīvjus un tases, un vai tad nav NORMĀLI, ja cilvēks arī atpūšoties grib ēst pie balta galdauta un sēdēt šūpuļkrēslā? Un spirta plītiņa nebūt neaizņem tik daudz vietas. Uzliec uz mazās leduskastes blakus spilveniem pa kreisi no lielā katla.“ Un tad apraudāsies, bet jūs rausieties vai uz pusēm, lai izdarītu neiespējamo.

Dieva dēļ, nemēģiniet viņu izzobot par mazu guvumu, nepareizu sēni vai smieklīgu lietusmēteli! Labākajā gadījumā sapūtīsies un aizies aiz krūma paraudāt, sliktākajā – atpakaļ nemaz neiznāks, telefonu necels vēl trīs dienas un ej nu zīlē, vai guļ mājās uz savas tahtas un raud omammas izšūtajā spilventiņā, vai sēž joprojām aiz krūma, gaidot, ka visi viņu metīsies meklēt un mierināt.

Netīk nogurt, tad paliek kašķīgs. Nav pārāk pacietīgs un nav arī fanātisks sēņotājs. Visdrīzāk, pielasīs savu groziņu, lai pietiek pusdienu mērcei, un būs laimīgs. Viņam svarīgāk ir izvēdināt galvu no ikdienas rūpēm. Un atpūsties pašam no sevis.

Lauva

Mežā ilgāku laiku izturēs tikai tad, ja būs šampanietis un jautra kompānija. Tiesa, var doties mežā arī viens, pielasīt pilnu grozu baravikām, salikt visur bildes, gaidīt apbrīnas saucienus, un tad sasaukt visus radus un draugus, lai pārsteigtu ar fantastisku sēņu ēdienu maltīti (kuru, protams, nebūs gatavojis pats).

Ar to vispār jārēķinās – Lauva mīl organizēt pasākumus tā, lai tos organizē kāds cits. Turklāt viņš to dara tik harizmātiski, ka citi pat nepamana. Esat noskrējies kā suns, visu domādamas, organizēdams, pirkdams, un vēl sajūsmā pateiksiet Lauvam paldies, kurš to pieņems ar aristokrātisku augstsirdību.

Lauva arī brikšņos ieturēs stilu. Viņam patīk parādīt sevi visā krāšņumā. Viņš mierīgi var paķert līdzi piknika grozā lašmaizes un šampanieti, kaut arī pats pēc tam nedēļu dabūs savilkt jostu. Viņš ir gatavs to paciest dēļ mirkļa, kad viņā veras vairāki sajūsminātu acu pāri. Tas viņu mierinās nākamajā nedēļā… „Nekas, pie viena notievēšu,“ vienmēr pozitīvo dzīvē meklē Lauva. Toties parastu ēdmaņu diez vai paņems līdzi, paļausies uz allaž praktisko Vēzi vai Vērsi.

Lauva, atšķirībā no Dvīņiem, atpūtīsies uz pilnu klapi, pat nemēģiniet ar viņu uzsākt sarunas par darbu! Apvainosies, ja citi neapbrīnos viņa sēņu lielumu, daudzumu un īpašo skaistumu, jo viņam noteikti vislabākais vākums. Un, ja Lauvam kaut kas nepatīk, viņš var uzcirst asti gaisā, apgriezties un doties prom kaut ar kājām. 

Lauva ir no tiem, kam svarīgs nevis process, bet rezultāts, un, jo iespaidīgāks, jo labāk.

Jaunava

Metodiska vienmēr un visur. Visu kārtos un organizēs, izpētīs labākos ceļus, vilcienu sarakstu, meža biotipu, atsauksmes internetā utt. Tiesa, viņai netīk pieņemt gala lēmumus. Un netīk negaidīti pavērsieni.

Jaunava sēņojot neatpūšas. Viņa vispār reti atpūšas atpūtā (atvainojiet par kalambūru). Tomēr viņa nav kā Dvīņi, kuri no meža nepārtraukti zvana vai sūta īsziņas par darba jautājumiem. Jaunava vienkārši pašu atpūtu pārvērš par darbu – rosās, kārto, pārbauda, ņemas, komandē, organizē, lasa un dod instrukcijas. Ļoti nopietni viņa tam visam pieiet, ļoti nopietni! Ja jau tērē laiku, tad – pilnvērtīgi. Un nešaubieties, ka Jaunavai būs visergonomiskākais jaunās paaudzes grozs un vislabākais saliekamais nazis, kur būs ne tikai vēl zobu bakstāmais un korķu viļķis, bet arī motorzāģis, mikroviļņu krāsns, putekļu sūcējs un automātiskais ērču nolasītājs. Ak jā, un noteikti arī grāmata par sēnēm vai lejuplādēta aplikācija sēņu atpazīšanai. Ja ieraudzīs nepazīstamu sēni, nepaies vienaldzīgi garām, bet meklēs internetā, nobildēs un aizsūtīs draugiem mikologiem.

Pusdienu piknika brīdi izmantos nevis saldai snaudai priežu paēnā, bet gudru sarunu risināšanai. Bet varbūt otram ir VĒL labāks nazis vai jauns tālruņa modelis, kas pilnīgi brēc, lai Jaunava to izpēta tieši te un tagad? Ak jā, un esiet gatavi diezgan pamelniem un sarkastiskiem jociņiem. Jaunavas ne vienmēr izceļas ar takta izjūtu.

Svari

Svariem daudz labāk patīk atpūsties nekā strādāt. Viņi ir atpūtas speciālisti (nejauciet ar sliņķiem!). Daudziem Svariem labi patīk būt mežā. Rezultāts viņiem nav tik būtisks, viņi pilnībā izbaudīs pastaigu un nepaies garām ne interesantam sprungulim, ne piepei. Mierīgi var nogulties sūnas un pusstundu pētīt, ko dara ķirzaka. Un tad jau arī vairs nemaz negribas slieties augšā, var pasnaust vai vienkārši pasapņot.

Labprāt dosies mežā ar tuvu draugu kompāniju, noteikti ar jautru kopābraukšanu un pikniku meža pļaviņā, kur dzirkstī sarunas un joki. Var atteikties no pasākuma, ja vēlme laiskoties mājās ņems virsroku vai arī kompānijā būs kaut viens viņiem nesimpātisks cilvēks. Viņiem ļoti svarīgs emocionālais līdzsvars. Ja būs kāds kašķis vai kāds rupji pajokos, rīs asaras un viss pasākums būs izbojāts, lai cik lielisks arī nebūtu pirms un pēc incidenta. Sarežģītākais ir tas, ka otrs var pat nepamanīt, ka viņš vispār kaut ko izdarījis nepareizi, bet Svari ir meistari mušu uzpūšanā un atbilstoši iegūtā ziloņa līdzi stiepšanā.

Lasīs tikai pazīstamas sēnes, cik nu daudz viņi tās zina. Pēc tam gatavošanā nebūs tik čakli, uzskatot, ka jau darīts gana. Marinēšanai sēnes nevāks, jo marinēt nozīmē gatavoties tālai nākotnei, kas taču vēl miglā tīta.

Nevajag ar Svariem ieslīgt strīdā par to, kurp un kā doties. Tas būs nebeidzamais stāsts. Viņi paši nezina, ko grib, un tieši tāpēc tiepjas kā āži, lai slēptu savu nedrošību un šaubas. Vai sapūšas. Paņemiet aiz rokas un delikāti velciet vajadzīgajā virzienā. Papukstējuši viņi sapratīs, ka ideāla varianta nav, tāpēc centīsies reālo uzdot par ideālo, lai varētu atkal būt līksmi.

Skorpions

Skorpions visu dara „uz pilnu klapi“. Un, ja kaut ko ir nolēmis, tad ar buldozeru neizkustināsi. Ja Skorpions nav sēņotājs un viņam riebjas līst mežā, ne par kādu naudu nepierunāsiet to darīt. Viņam vajag no sirds izbaudīt to, ko dara, tāpēc vienmēr rīkosies tikai tā, kā patīk pašam. Noskaņojums gan viņam var mainīties momentāni. Tikko viņš ir paziņojis, ka jāņem pauze un visiem jāatpūšas, bet pēc brīža lēks augšā ar tekstu – kas ir, kustamies, kustamies, visas sēnes tārpi apēdīs!

Ja brauksiet bariņā, nav izslēgts, ka atdalīsies un aizbridīs pa taku vienatnē – viņam vajag pilnībā izbaudīt savu brīvību un dziļi izjust dabu, saplūst ar to. Ļoti izturīgs, stundām var brist, lauzties caur krūmiem, kāpaļāt, staigāt. Ja pārējā kompānija nespēs turēt līdzi, atstās tos atpūsties, bet pats dosies tālāk.

Mēdz meklēt, pat neapzināti, piedzīvojumus. Tāpēc nebūs brīnums, ja viņš būs vienīgais, kuram piesūksies piecas ērces, iekodīs nezināms kukainis, kurš apmaldīsies un iekritīs vilku bedrē, bet beigās jūs viņu atradīsiet dancojam pie ugunskura ar pieciem mežcirtējiem vai daiļām ogotājām (vairāk iespējams otrais variants).

Drošības dēļ, mājup braucot, pārbaudiet viņa groza saturu. Nav izslēgts, ka būs ielasījušās arī tādas sēnes, par ko mēdz teikt – tās var ēst tikai vienu reizi.

Strēlnieks

Arī Strēlniekam patīk darīt tikai to, kas viņam patīk, tiesa, ne tik ekstrēmi un savdabīgi kā Skorpionam. Strēlnieks mīl sevi, mīl dzīvi un izmanto katru brīvo brīdi, lai to izbaudītu no visas sirds.

Pēc sēņošanas ilgi stāstīs par atrasto „medījumu“ un saviem varoņdarbiem. Iedomātiem vai īstiem – tas vairs nav būtiski, jo stāsti noteikti būs aizraujoši.

Strēlniekam patīk aktīvā atpūta, iešanas, skriešanas, darīšanas. Savā ziņā viņš līdzinās lielam, nedaudz lempīgam, bet enerģijas un nesatricināma optimisma pilnam kucēnam. Strēlnieks dzīvo pārliecībā, ka, nododoties iemīļotajai nodarbei, vienkārši nav iespējams piekust. Viņš būs apskrējis 20 km un nelīdīs ārā no meža 10 stundas, ja viņam tas patiks. Kā – mājup? Jau? Jūs ko!

Tas nekas, ja būs izmircis, saskrāpēts un kukaiņu sakosts; nekas, ja pēc tam trīs dienas pats nevarēs pastaigāt un gulēs gultā, strēbdams tējas pret saaukstēšanos un smērējot ziedes uz pušumiem. Viņš būs pilnīgi pārliecināts, ka ir lieliski atpūties.

Toties, ja nu Strēlnieks reiz darbošanās laikā atzīst, ka ir piekusis, tad apstājas. Burtiski. Apsēdīsies uz celma, un viss. Lai sēž. Ja redzat viņu sēžam vai stāvam ar atsvešinātu skatienu, neelpojiet, netrokšņojiet un klusi lavieties prom. Tas ir viens no retajiem brīžiem, kad viņš patiešām atpūšas.

Mežāzis

Mežāzim patīk samērīgums it visā, tāpēc viņš ciena mierīgus atpūtas brīžus, kuros paredzēta, nē, nē – ieplānota arī mērena darbošanās. Meža āzim – Mežāzim ieteicams doties uz priežu mežu – tajā viņš jutīsies vislabāk un arī veselībai tas Mežāzim visnoderīgākais.

Mīl vienatnību, tāpēc labprāt dodas sēņot viens vai arī mežā nošķiras no pārējās kompānijas. Viņam gan var droši uzticēt izbrauciena organizēšanu – viss būs vislabākajā kārtībā. Mežāzim, atšķirīgā no svārstīgajiem Svariem, vienmēr ir skaidrs priekšstats par visu, viņš zina ne tikai, kā jābūt, bet arī – kā vispareizāk un labāk. Vienmēr būs par visu, un, ja tiks dots uzdevums, arī par visiem padomājis. Arī pats būs sagatavojies – praktiski apavi un apģērbs, vispiemērotākais grozs un nazis. Uzcirtušos Mežāzi silā neredzēsiet – viss pakārtots praktiskumam.

Protams, viņš zina arī, kā pareizi jāsēņo. Sēņos metodiski un kārtīgi, sēnes, nešaubieties ne mirkli, visas būs labas un bez tārpiem, rūpīgi nogrieztas un notīrītas no skujām un gliemjiem. Aizdomīgas, nepazīstamas viņa grozā nekad neieraudzīsiet. Tradīciju cilvēks – sēņos, kā darījuši viņa ģimenē. Vai arī – kā to dara viņa priekšnieks.

Ūdensvīrs

Ūdensvīram svarīga ir ticība idejai un pārliecība par efektivitāti. Vienalga, ko viņš dara. Kāda ideja, kāda efektivitāte – to zina tikai pats Ūdensvīrs, kurš mežā var ierasties jaunākās paaudzes šķiedru lietusmētelī, kurš reaģē uz apkārtējo krūmu temperatūru, un lillā gumijniekos ar neonzaļām spuldzītēm papēžos.

Par piedalīšanos pasākumā izlems spontāni. Viņš necieš saistības, tāpēc neprasiet viņam kaut ko apsolīt! Var atteikties tikai dēļ tā vien. Brauks nevis pēc sēnēm, bet labi pavadīt laiku ar interesantiem cilvēkiem. Vēlams, lai bariņā būtu kaut viens, kuru viņš vēl nepazīst, tas viņam dos azartu. Ja tas būs vēl viens Ūdensvīrs, visticamāk, abi, sēžot uz celma, aizpļāpāsies par kvantu fiziku un par sēnēm aizmirsīs vispār.

Ja dosies sēņot, pieskatiet, lai neaizmaldās kaut kur, pārņemts ar savām domām par kosmisko lietu kārtību. Un arī sēņu groziņā ieskatieties – savā izklaidībā viņš tur var būt savācis visu ko. Tajā pat laikā vienmēr varat viņam pajautāt jaunas un neparastas sēņu gatavošanas receptes. Viņš tādas noteikti būs atradis internetā un labprāt dalīsies ar interesentiem. Domubiedri – tas viņam ir ļoti svarīgi.

Zivis

Zivīm vajag, lai dvēsele dzied un atpūšas. Pat tad, kad Zivis ēd triviālu hamburgeru, dzied dvēsele un nevis kuņģis, kā jūs kļūdaini varētu padomāt. Viņām visu vajag piepildīt ar augstāko jēgu.

Zivīm ir maza nepieciešamība pēc atpūtas, jo viņas jau tāpat visu laiku atpūšas. Nē, tas nebūt nenozīmē, ka viņas ir totālas sliņķes, tieši otrādi – daudzas Zivis ir pat ļoti čaklas. Taču miesisko ķermeni viņas uztver kā tādu bezmaksas piedevu smalkajam ķermenim. Nu labi, šajā materiālajā pasaulē nākas kustināt rokas un kājas, pat smadzenes, toties iekšienē var tādu atpūtu uzrīkot! Jebkad un jebkur Zivis prot vienkārši „aizpeldēt“. Tieši tāpēc arī viņas sēņo tik izklaidīgi kā reti kurš – pārlēkšos pāri piecām lielām baravikām, lai sajūsmā nogrieztu tālumā ieraudzītu mazu, tārpainu bērzlapīti, kas pēc minūtes būs sabirzusi groza dibenā. Viņas mēdz būt paviršas un nevīžīgas, jo vienkārši neredz kaut kādu nekārtību, tāpēc visas sabirzušās bērzlapītes groza dibenā arī aizbrauks uz mājām, kur tās izmetīs miskastē kāds ģimenes loceklis.

Zivis nomāc lieli cilvēku pūļi (bet diez vai tas draud meža vidū) un stress, tāpēc neuzkraujiet viņām nekādu atbildību un organizēšanu (tāpat salaidīs visu tūtā). Visādi citādi viņas daudz problēmu nesagādās. Zivis būs līksmas un apmierinātas, priecāsies kā bērni. Ja reiz Zivis nolēmušas izvēdināt galvu, tad nekas viņām nepatraucēs. Viņas neuztrauksies ne par briksņiem, ne pēkšņu lietu, ne tārpainām sēnēm. Viņām pierasts runāt daudz un par visdažādākajām tēmām, bet, ja sāk runāt pilnīgas muļķības, atņemiet viņām blašķi vai aizkosto mušmiri.

*

"Praktiskā Astroloģija". Sarmītes Karlšteinas kolekcija.

Autortiesības pieder izdevniecībai "Mediju nams". Pārpublicēšana tikai ar atsauci uz žurnālu "Praktiskā Astroloģija".

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

549 iesaka šo blogu

Balsot