Kad latviski sagaidīt Rudeni

23. septembrī pl. 5:29 Saule pāriet Svaru zīmē, kas iezīmē astronomisko rudens sākumu - ekvinokcija.

Astroloģisks padoms Rudens sagaidīšanai būtu to svinēt akurāt 23. septembra agrajā rīta stundā vai 22. septembra vakarā, kad enerģētika ir daudz harmoniskāka un atbilst 28. Mēness dienai.

6. Saules diena – 22. septembrī – Iekšpasaules veseluma diena. Spēka priekšmets: bļoda vai kauss ar vāku, krūze. Dziedniecības diena, kad aukstajam ūdenim piemīt unikālas īpašības. Var aplieties ar aukstu ūdeni, sākt norūdīšanās kursu, peldēties āliņģī.

Naktī uz 23. septembri tālākā un lēnākā Saules sistēmas planēta Plūtons pāriet no retrogrāda uz direktu pozīciju, kas ir kā milzīgas enerģijas sakustēšanās un atbrīvošanās.

Ja spēj tikt galā ar Tukšā laika = Hekates dienas = 29. Mēness dienas (nomācošo) enerģētiku var tieši caur uguns rituāliem 23. septembrī padarīt pasauli gaišāku. Bet tad patiesi ir jābūt pašam gaismas piepildītam. Diena ir izteikti maģiska, kad iespējams atvadīties no visiem pagātnes sārņiem. Tā ir atbrīvošanās diena. Turklāt pl. 15:15 divas sievišķās planēts Mēness un Venera saplūst, radot izcili maģisku brīdi aizsardzības talismanu izgatavošanai, mīlas parādu dzēšanai un visam, kas saistīts un savieno ģimeni, garu, mīlu, simpātijām un atbrīvošanos.

Arī 7. Saules diena otrdiena rāda, ka ir Tradīciju stiprināšanas diena. Jāsakārto māja, jādzied. Ticējums vēsta: ja uz sejas uzkrīt lapas – veiksmes zīme, patīkama ziņa.

Kam padomā Rudens rituāli ar pieaugošu nozīmi, vēlams savas rudens ieražas atzīmēt pēc Jaunmēness iestāšanās (9:14), vislabāk vakara stundās, kad labāka planētu savstarpējā mijiedarbība un fāžu maiņas spriedze jau ir aiz muguras.

Ražas svētkiem, dažādiem saimniecības konservēšanas utml. darbiem piemērota būs arī svētdiena 21. septembris.

Pirts rituāliem ar attīrīšanos ieteicami 21. un 22. septembris.  

 

Iz senču pūra

No folkloras materiāliem varam spriest, ka saulgriežu svinības laika gaitā tika piesaistītas Miķeļa dienai - 29.septembrim. Tādēļ šos svētkus bieži vien mēdz saukt par Miķeļiem.

Miķeļi ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Raksturīgākā appļāvību tradīcija ir Jumja ņemšana, kas ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt Jumja labvēlību arī nākamajā gadā. Pēc tam diena paliek īsāka par nakti un iestājas Veļu laiks.

Dainas nostāda Miķeli iepretim Lieldienām, tā iesaistot to senajā laika skaitīšanā ar lielu noteiktību. 

Lieldieniņa, liela sieva, tā atnāca tukšu roku;
Miķelītis, mazs vīriņš, tas atnāca pilnu roku.    32278.

Mikālīts bagāts vīrs, tas atnāca zābakos;
Šādi tādi laikgadīni nāca kārklu vīzītēs.   54309.

Miķelis dainās saukts par labu un bagātu vīru, arī par maizes tēvu, kas saistās ar rudens ražas ienākšanos.  Bet Miķelis pazīstams arī ar citiem pavārdiem, kā Sila Miķelis, Miega Miķelis, Miega Mača, kas atspoguļo citas rudens laika dzīves izpausmes un vajadzības.

29. septembris – Miķeļi. Jumja diena. Iezīmē ziemas sākumu. Rudens svētki, Appļāvības, Apjumības. Pēdējā pļaujas diena. Visai labībai un ražai jābūt novāktai un zem jumta. Precību laika beigas. Kāva aitu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, pirmos kumosus un malkus ziedoja Mājas kungam un gariņiem. Klāj baltu vai dzeltenu galdautu. Miķeļa nedēļā nedrīkst vākt kāpostus, lai nav sūri un neko no meža nest mājās, lai žurkas un peles mājās nebūtu.

Ja Miķeļos zosis lido augstu – pavasarī būs lieli pali, ja zemu - plūdu nebūs.

Jo siltāka un sausāka Miķeļdiena, jo vēlāk iestāsies ziema un nebūs stipra sala .

Ja dzērves aiziet pirms Miķeļiem — 9 dienas pēc Miķeļiem būs sniegs

Ja dzērves aiziet pirms Miķeļiem — būs silti Ziem­svētki

Ja ap Miķeļiem līst — būs mīksta, silta ziema

Ja Miķelī vēl ozolos ir zīles — būs dziļi Ziemsvētki

Ja ozolu zīles ap Miķeļiem ir slapjas un pārsprāgst — būs lēna ziema

Ja Miķeļu rītā, vējš pūš no ziemeļiem — būs auksta un dziļa ziema; ja no dienvidiem — būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem — būs mērena ziema

Ja lapas nobirst pirms Miķeļiem — nākamgad būs agrs un silts pavasaris; ja pēc tiem — būs vēls un auksts pavasaris

Ja lapas nobirst pirms Miķeļiem — nākamgad pirms Jurģiem ziedēs ievas

Cik nedēļas pirms Miķeļiem koki nodzeltē – tik nedēļas pirms Jurģiem zāle dīgs

Ja pirms Miķeļiem nobirst lapas — nākamgad pirms Jurģiem jau būs liela zāle

Ja lapas birst pēc Miķeļiem — nākamgad pavasarī ilgi turēsies sniegs

Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina — būs laba nākamā vasara; ja sausa un auksta — būs slikta vasara

30. septembris – Sākas veļu laiks. Šajā laikā aicināja viesos mirušo tuvinieku dvēseles, pamieloja tās un tad laipni aizraidīja atkal projām.

 

Rudens punkts – ekvinokcija

Ekvinokcija (latīņu: aequus — "vienāds"; nox — "nakts") ir laika moments, kad Saules centrs šķērso debess ekvatoru. Uz Zemes šāds moments ir divas reizes gadā. Pirmo reizi ekvinokcija ir ap 21. martu, ko dēvē par pavasara ekvinokciju, bet otro reizi — ap 23. septembri - rudens ekvinokcija. Ekvinokcijas momentā terminators iet caur abiem Zemes poliem, bet dienas unnakts ilgumi ir aptuveni vienādi.

 

Bloga sadaļas

Kristaps Baņķis

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

3711 iesaka šo blogu

Balsot