Par Čūsknesi  

Latvijas astrologi skaidro, vai 13. zodiaka zīmes atklāšana nozīmēs horoskopu pārrakstīšanu.

Astronomi no ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) paziņojusi, ka pastāv 13. zodiaka zīme – Čūsknesis. Līdz ar to miljonu miljoniem cilvēku, arī Latvijā, satraukušies par to, ka nu būs jāpārraksta horoskopi un jāpārzīmē astroloģiskās zvaigžņu kartes. Kasjauns.lv skaidro, kas nu notiks?

NASA astronomi kārtējo reizi aktualizējuši ziņu, ka pastāv 13. zodiaka zīme – Čūsknesis. Līdz ar to pēc jaunajām aplēsēm daudziem mainītos zodiaka zīme. Proti, ja kādreiz biji skorpions, iespējams, pēc jaunajām aplēsēm tagad esi čūsknesis. Un līdz ar to daudzi satraukušies, ka nu būtu jāpārraksta horoskopi. Tomēr Latvijas astrologi uz šo ziņu skatās skeptiski un netaisās pakļauties astronomu aprēķiniem. Netiks pārrakstīti ne horoskopi, ne mainītas zodiaka zīmes.

Viduslaiku aizspriedumi

 To, ka Čūskneša dēļ tagad būtu jāpārplāno astroloģiskais kalendārs un jāpārraksta horoskopi, par pilnīgām muļķībām sauc astrologs Edijs Spāre.

„Tagad it nemaz nav jātrako. Viss saistīts ar to, ka pirms daudziem gadu tūkstošiem mēs dzīvojām pēc Mēness cikla un gads mums bija sadalīts 13 mēnešos. Vēlāk sākām dzīvot pēc Saules cikla un gadu iedalījām 12 mēnešos, 12 zodiaka zvaigznājos, kā tas ir tagad. Tad arī notika korekcijas, un runas par to, ka Čūskneša zīmes dēļ tagad būtu jāpārtaisa horoskopi, es saucu par viduslaiku aizspriedumiem. Par to, ka tagad it kā jāpārraksta horoskopi runā sazvērestību teoriju piekritēji. Runas par Čūsknesi sākās jau pirms vairākiem gadiem, tā nav nekāda jauna informācija un ne pragmatiski, ne loģiski tagad neko nevajag pārplānot,” Kasjauns.lv saka Spāre.

Viņš uzskata, ka astroloģijā nekas nav šķērsām. Tas drīzāk novērojams numeroloģijā, jo pašlaik novērojama neatbilstība mēnešu ciparos. Piemēram, janvāri nevar asociēt ar skaitli 1, jo savulaik jaunais gads sākās nevis 1. janvārī, bet gan 1. aprīlī. Tādēļ viņš uzskata, ka būtu jāpārskata nevis astroloģijas, bet gan numeroloģijas principi.

Kopumā pie debess juma ir 88 zvaigznāji. Kāpēc zodiaka zīmes tikai 12?
Sertificētā astroloģe Guna Kārkliņa, kas pārstāv Rietumu astroloģijas novirzienu, noraida ideju par 13. zodiaka zīmes ieviešanu. Viņa Kasjauns.lv skaidroja: „Jau gadiem šīs diskusijas uzvirmo atkal no jauna, tad norimst un atkal atgriežas. Vispirms jāsāk ar to, ka astronomijā un astroloģijā vienām un tām pašām tēmām ir atšķirīgas pieejas.

Jā, Saules ceļā tiešām atrodas Čūskneša zvaigznājs. Tieši tāpat kā Orions, Valzivs, Sekstants un citi. Kāpēc gan neviens nerunā par šo zvaigznāju iekļaušanu zodiakā? Kopumā pie debess juma ir 88 zvaigznāji... taču zvaigznāji un zodiaka zīmes nav viens un tas pats. Astroloģijā debess jums tiek sadalīts 12 zodiaka sektoros un Čūskneša zvaigznājs atrodas gan Skorpiona, gan Strēlnieka zodiaka sektoros. Šis dalījums balstās senās tradīcijās un „darbojas” arī šodien. Ja kāds atsaucas uz zemes precesijas (Zemes rotācijas ass virziena periodiska maiņa) kustības ietekmi, tad Zemes ass nobīde apmēram 2160 gadu laikā notiek 30 grādu robežās. Šāda atšķirība ļoti atsauktos uz astroloģiskajām prognozēm, ko astrologi veido saviem klientiem. Vienkārši viss būtu „garām”. Taču tā nav. Savā praksē neko tādu neesmu novērojusi un arī astrologu profesionālajā vidē viedoklis par 13. zodiaka zīmi ir skeptisks. Gribētos dzirdēt vai lasīt kādu nopietnu pamatojumu, kāpēc šī zīme būtu jāievieš un tad vēl arī attiecīgi profesionālu skaidrojumu par kāda konkrēta cilvēka karti un prognozes. Tādu nav. Līdz ar to atļaušos uzskatīt to par tukšu salmu kulšanu”.

Nostāstos (bez dokumentāliem apliecinājumiem) saglabājušās ziņas par 13. zodiaka zīmi dažādu tautu astroloģiskajās tradīcijās, zina stāstīt Kārkliņa. „Piemēram, baltu tautā, zodiaka zīmes esot mainījušās 22. datumā, bet garajos gados atskaites sistēma bijusi citāda. Proti, tad 12 zodiaka zīmēm pievienojusies trīspadsmitā, kas iekritusi Skorpiona (baltu astroloģijā dēvēta par Sikspārni) periodā, tas ir, laiku no oktobra līdz decembrim dalīja Skorpions - Sikspārnis un Dzīvnesis. Trīspadsmitā zodiaka zīme bija arī seno maiju astroloģijā, un viņi to dēvēja par Sikspārni. Šis periods bijis pavisam īss: no 23. līdz 30. novembrim. Rietumu astroloģijā 13. zodiaka zīme nekad nav eksistējusi,” saka Kārkliņa.

Astrologi neko nepārplānos

 Arī astroloģe Rita Riekstiņa portālam Kasjauns.lv norādīja, ka tagad astroloģijā nekas nemainīsies un horoskopi nebūs jāpārraksta. „Tā sistēma, kas astroloģijā ir jau gadu tūkstošiem, pastāv labi un diezgan precīzi. Nekas šajā sistēmā nav jāpārplāno, tas nav vajadzīgs. No Rietumu astroloģijas viedokļa ar pilnu pārliecību varu teikt – viss strādā! Čūskneša parādīšanās nav nekas jauns, un kosmosā ir vēl ļoti daudz lietu, ko zinātnieki var atklāt”.

Savukārt astrologs Kristaps Baņķis norādīja: „NASA strādā astronomi, bet ne astrologi. Un jāsaka, ka Rietumu astroloģijai nav sakara ar planētu reālo, astronomisko stāvokli, mēs uz to skatāmies simboliski. Runas, ka tagad jāpārplāno horoskopi un zodiaka zīmes notiek ik pa laikam, tikko astronomi atklāj, piemēram, kādu jaunu planētu. Bet no tā mums nekas nemainās, nav nozīmes arī, piemēram, tam, vai uz Marsa ir vai nav ūdens. Un ilgi nemainīsies! Varbūt vienīgi kaut kas varētu mainīties tikai tai gadījumā, ja mēs no Zemes izšautu raķeti, kas mainīs Marsa orbītu”.

 

Astronomi: zodiaka sistēma ir būtiski novecojusi
Kasjauns.lv jau rakstīja, ka NASA zinātnieki savā publikācijā skaidro, ka ierastā zodiaka sistēma ir būtiski novecojusi, jo tā izstrādāta vēl Babilonijā un trīs tūkstošu gadu laikā notikušas dažādas zinātniska rakstura izmaiņas, tāpēc 12 horoskopa zīmju komandā būtu jābūt arī Čūsknesim.

Čūsknesis debesjumā atrodas starp Skorpionu un Strēlnieku, tāpēc tā iekļaušana būtiski pabīdījusi arī citu horoskopa zīmju datumus. Pēc jaunās sistēmas sanāk, ka horoskopa zīme ietekmētu 86% cilvēku.

Šī ziņa izsauca milzīgu cilvēku reakciju un pat sašutuma vilni, tāpēc NASA speciālistiem nācās skaidroties. Viņi norādīja: „Mēs nenomainījām zodiaka zīmes, mēs vienkārši veicām matemātiskus aprēķinus. „The Space Place” (izglītojošs NASA vadīts resurss bērniem, kurā tika publicēti šie jaunumi) raksts bija par to, ka astroloģija nav tas pats, kas astronomija."

Tāpat pēc cilvēku šoka par NASA rīcību situācijas skaidrošanā iesaistījās arī zinātnei pietuvinātāki ļaudis, norādot, ka NASA neraksta horoskopus, nemēģina palīdzēt horoskopu rakstītājiem pārkalibrēt zodiaka zīmes un pārvaldei nav absolūti nekādas intereses astroloģijā, tāpēc cilvēki, kas savu dienu sāk ar horoskopiem, var turpināt lasīt savai ierastajai zodiaka zīmei atbilstošos pareģojumus.

Vienīgais NASA mērķis esot bijis izskaidrot astronomiskas dabas fenomenus, pieminot babiloniešus, kuri, pētot debesis, izdalīja vēl šodien ierastos 12 zvaigznājus, taču noignorēja 13. - Čūsksnesi.

Horoskopi, iekļaujot 13. zodiaka zīmi, pēc NASA speciālistu aprēķiniem:

Mežāzis: 20.janvāris - 16.februāris

Ūdensvīrs: 16.februāris - 11.marts

Zivis: 11.marts - 18.aprīlis

Auns: 18.aprīlis - 13.maijs

Vērsis: 13.maijs - 21.jūnijs

Dvīņi: 21.jūnijs - 20.jūlijs

Vēzis: 20.jūlijs - 10.augusts

Lauva: 10.augusts - 16.septembris

Jaunava: 16.septembris - 30.oktobris

Svari: 30.oktobris - 23.novembris

Skorpions 23.novembris - 29.novembris

Čūsknesis: 29.novembris - 17.decembris

Strēlnieks: 17.decembris - 20.janvāris
Elmārs Barkāns, KAS JAUNS

Bloga sadaļas

Kristaps Baņķis

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

3713 iesaka šo blogu

Balsot