CITĀDA NUMEROLOĢIJA

Mīla, nauda, velnišķības...

Ko skaitļos saredz citas tautas?

Antra GABRE, "Praktiskā Astroloģija"

Bailes no kāda skaitļa tiek dēvētas par fobiju un attiecīgi apzīmētas. Triskaidekafobija ir bailes no skaitļa 13, tetrafobija – no skaitļa 4, neizrunājamā paraskevidekatriafobija apzīmē bailes no piektdienas, 13. datuma. Šīs fobijas jeb bailes sakņojas kultūras un tradīciju atšķirībās un joprojām eksistējošos aizspriedumos. Par laimi, bailes ir tikai viens no skaitļu simboliku pavadošajiem aspektiem.

Austrumu un Rietumu kultūrās skaitļiem tiek piedēvēta atšķirīga simbolika jeb nozīme. Laikā, kad cilvēki daudz ceļo, pārceļas uz dzīvi tālu prom no dzimtenes un satiekas ar dažādu tautību cilvēkiem, “Praktiskajai Astroloģijai” šķita lietderīgi iepazīt citu tautu numeroloģiju un vēlreiz atgādināt, no kurienes “aug kājas” dažādiem mītiem, ticējumiem un pieņēmumiem par skaitļu “labumu” vai “sliktumu”.

Ne visiem bail no 13

Banāls piemērs. Āzijas iedzīvotājs nesapratīs, kādēļ eiropietim skaitlis 13 izraisa drebuļus, bet latvietis neizpratnē vien paraustīs plecus par to, ka ķīnietim ir bail no skaitļa 4. Tik ļoti bail, ka debesskrāpju liftā pogu ar šādu ciparu neatrast. Toties cipars "8" mājas pārdošanas cenā Ķīnā ir veiksmes un labklājības zīme. Savukārt Filipīnās uzskata, ka veiksmīgs darījums būs datumā, kurā ir cipars, kas rakstot beidzas uz augšu.

Āzijas valstīs skaitļu skaidrojums atšķiras no Rietumu valstīs pieņemtajām tradīcijām. Rietumos pieņemts noteikt skaitļa nozīmi, saskaitot visus ciparus līdz viencipara skaitlim, bet Āzijā katru ciparu traktē atsevišķi. Piemēram, ķīniešiem skaitlis 58 nozīmē “nav naudas”, bet 68 – “daudz naudas”, 18 – “laimēta nauda”.

Interesanti, ka pat bīstamais četrinieks atsevišķās situācijās tiek interpretēts nevis kā nelaimīgs skaitlis, bet kā tāds, kas nes veiksmi mīlestībā, seksā un izglītībā. Tāpēc ciparu 4 un 8 savienojums skan nevis kā “nāvējoša nauda”, bet kā “milzīga bagātība”, jo četrinieks asociējas arī ar smagu un godīgu darbu. Rietumu numeroloģijā skaitli 4 traktē līdzīgi. Tādējādi skaitlis 48 simbolizē bagātību, kuru cilvēks godīgi un uzcītīgi sapelnījis pats.

Ķīnā viss ir citādāk

Atbilstoši fen šui mācībai, skaitļus iedala iņ (sievišķā enerģija) un jan (vīrišķā enerģija). Iņ enerģijai atbilst pāra skaitļi, jan – nepāra. Ķīnieši uzskata, ka vislaimīgākie ir nepāra skaitļi, bet gan tiem, gan citiem jāatrodas līdzīgās proporcijās, pretējā gadījumā netiks nodrošināts divu pirmsākumu līdzsvars.

Skaitļa nozīmi nosaka pēc homonīma (homonīmi - vārdi, ko raksta un izrunā vienādi, bet katram no vārdiem ir dažāda, savstarpēji nesaistīta nozīme).

Piemēram, ķīniešiem skaitlis 1 skan kā “laimests”, “gods”. Tāpēc to uzskata par labvēlīgu skaitli, bet “4” izrunā un raksta kā “nāve”. Un kur nāve, tur nelaime.

Vienkāršā tauta uzskata, ka skaitļu nozīme fen šui mācībā ir:

1 – gods, laimests;

2 – viegli;

3 – izaugsme;

4 – nāve;

5 – nekas, tukšums;

6 – bagātība;

7 – noteikti, pārliecība;

8 – izaugsme;

9 – ilgmūžība.

Savukārt tradicionālajā ķīniešu numeroloģijā skaitļu interpretācija pašos pamatos atšķiras no iepriekš aprakstītā tautas skaidrojuma un atgādina Rietumu numeroloģijā pieņemto:
1 - neatkarības simbols;

2 – diplomātijas, takta un mīlestības simbols;

3 – radošuma un laimīgas dzīves simbols;

4 – lēnas, nenovēršamas šķēršļu pārvarēšanas un progresa simbols;
5 – pārmaiņu, daudzveidības, tajā skaitā ceļojumu simbols;

6 – mājas un ģimenes pienākumu simbols;

7 – garīguma, zināšanu un dzīves gudrības simbols;

8 – naudas simbols;

9 – mīlestības simbols.

Skaidrojot katru ciparu atsevišķi, sanāk, ka mājas numurs 267 nozīmē - dzīve tajā būs mīlestības pilna (2), visi ģimenes locekļi pildīs savus pienākumus (6), kļūs viedi un turpinās izglītoties (7).  

Sargieties: visļaunākais ir divnieks!

Savukārt Tālo ziemeļu tautām priekšstats par skaitļu simboliku ir pavisam cits. Šamaņi sāka meklēt sakarības starp skaņām un skaitļiem un sanāca, lūk, kas:

1 – simbolizē vienotību un dieva gādību. Šis tiek uzskatīts par laimīgu skaitli, kas simbolizē atjaunotni;

2 — pretstats vieniniekam. Ņencu izpratnē šis ir ļauns skaitlis, kas simbolizē gaismu un tumsu, divdabību, kā arī pakļaušanos tumsas spēkiem. Cilvēku plosa un sadedzina kaislības, tāpēc viņam nepieciešama gaišo garu aizsardzība;

3 — svētuma simbols. Šo skaitli ziemeļnieki senāk izmantoja zvērot. Tā simboliskā nozīme ir trīsvienība: Debesis (augstākais spēks), Zeme (dzīvības spēks) un Elle (grēciniekiem). Šis ir laimes un veiksmes skaitlis;

4 — ziemeļniekiem tas ir integritātes simbols, kas apvieno četras stihijas (uguni, zemi, gaisu un ūdeni) vai četras diennakts daļas (rītu, dienu, vakaru un nakti);

5 — maģisks harmonijas un spēka simbols. Ja šamaņa zīlēšanas atribūts vilciņš griežoties parāda piecus robiņus, tad tiek uzskatīts, ka tas, kuram pareģojums izteikts, uzņem sevī visu gaišo: saules gaismu, ziedu krāšņumu, mežu un zāles zaļumu…

6 – absolūts laimes skaitlis. Vecajie uzskatīja, ka tas atrodas senču garu aizsardzībā;

7 — Debesu un Kosmosa simbols, simbolizē septiņus Zemes un Debesu slāņus. Cilvēka maņu orgāni ir saistīti ar septiņām atverēm: divas acis, divas nāsis, divas ausis un viena mute. Skaitlis tiek saistīts ar nostāstiem par septiņiem gudrajiem un Svētā Gara septiņām dāvanām (gudrība, saprāts, padoms, spēks, zinība, dievbijība un dieva bijāšana);

8 — divkārt laimīgs skaitlis, jo divreiz pa četri atnes dubultu labklājību. Ziemeļos uzskata, ka skaitlis 8 ir pēcnāves dzīves un bezgalības simbols. Viss neparastais un visskaistākais tiek uzskatīts par astoto pasaules brīnumu;

9 — pilnības un izredzēto simbols. Sievietei grūtniecība ilgst deviņus mēnešus un šis skaitlis simbolizē jaunas dzīvības veidošanos.

Dieviem – skaitļi, zemākajiem gariem - daļskaitļi

Un nu atgriezīsimies pie aizspriedumiem, ticējumiem un tradīcijām. Pitagors nebija pirmais, kurš dažādas norises izskaidroja ar skaitļu starpniecību, lai gan numeroloģiju visbiežāk saista tieši ar šo gudro vīru. Asīrieši un babilonieši, un gan jau vēl kādi senie iedzīvotāji, kas pielūdza dievus un garus, dievībām sāka pielīdzināt debesu spīdekļus, redzamās planētas un citas astronomiskas un astroloģiskas norises. Matemātiskajos aprēķinos, kā zināms, bez skaitļiem nevar iztikt, un ar laiku cilvēki sāka piešķirt skaitļiem īpašu nozīmi saistībā ar dievu skaitu un vēl visādām citādām koncepcijām. Tādējādi daudzviet par svētiem sāka uzskatīt skaitļus 3, 6, 7 12 un 60. Skaitļus piešķīra arī dieviem, bet zemākos garus apzīmēja ar daļskaitļiem.

Piemēram, skaitlis 653 tika uzskatīts par mūžības simbolu un, veicot ar to matemātiskas darbības, Asīrijā vai Babilonijā noteica zvaigznāju periodus. No šī skaitļa atvasināja tempļu un citu kulta ēku izmērus.

Laimīgās biļetes numuru skaitīšana un velna ducis aizvien vēl ir topā. Allaž atradīsies kāds, kurš piedēvēs specifiskas īpašības noteiktam skaitļu izkārtojumam tā dēvētajos maģiskajos kvadrātos. Šīs “maģijas” pamatā ir matemātika: katrā rūtiņā ierakstīts viens no dabisko skaitļu rindas skaitļiem 1,2,3…, turklāt skaitļu summa horizontālajās un vertikālajās rindās, kā arī pa diagonālēm ir viena un tā pati. Piemēram:

4       9       2

3       5       7

8       1       6

Skaitlis 21 jeb 7x3 (daudzas tautas 7 un 3 uzskata par laimīgiem skaitļiem) vairākās valstīs ir robežpārejas punkts uz pieaugušo dzīvi, piemēram, tad drīkst pirkt alkoholu. Latvijā ne tik sen izvērtās diskusija, vai vajadzētu atļaut iegādāties cigaretes ne ātrāk kā no 21 gada vecuma. Ātro kredītu firmas informē, ka aizņemties būtu vēlams, sasniedzot vismaz 21 gada vecumu, lai gan kredītus izsniedz arī astoņpadsmitgadīgajiem. Atsevišķos gadījumos 21 gada cenzs pastāv arī autovadītāja tiesību iegūšanai Latvijā.

Bībelē daudzviet figurē skaitlis 40, daudzi pareizticīgie nesvin 40. dzimšanas dienu, jūdaismā 50. tiek uzskatīts par svētu, jubilejas gadu, bet senajā Babilonijā skaitlis 60 bija pamats aprēķinu veikšanai matemātikā un astronomijā. Pieņemts, ka stundā ir 60 minūtes, minūtē 60 sekundes. Protams, nepiemirsīsim zvērīgo 666. Kur nu vēl septiņi nāves grēki: lepnums, dusmas, greizsirdība, alkatība, negausība, dīkdienība, iekāre.

Ir lasīts, ka tieši 29. datumā dzimušos gaida augsts postenis vai starptautiska atzinība. Toties 18. datumu mēdz uzskatīt par velnišķu, jo tas satur trīs sešiniekus. Vienlaikus to tulko kā aristokrātisku dzimšanas datumu, kas cilvēkam nodrošina bagātību, laimi un sasniegumus.

Ar ko precēties, kā iebarot mīļoto un ne tikai tas

Arī laulību lietās pastāv ne mazums ticējumu. Vissaderīgākie pāri esot, ja abi laulātie dzimuši pāra datumos. Ja viens no partneriem vai abi dzimuši 7., 14., 21. vai 28. datumā, tie esot laimīgi cilvēki, bet attiecībās gribēs dominēt. Šie skaitļi bez atlikuma dalās ar 7, bet 7 tiek uzskatīts par laimīgu skaitli.

Pitagorieši pāra skaitļus uzskatīja par vīrišķajiem, nepāra, sākot ar 3, par sievišķajiem. Pirmā vīrišķā skaitļa 2 un pirmā sievišķā skaitļa 3 summa ir 5 – laulības simbols. Ar skaitļu mistificēšanu nonāca tik tālu, ka 10. gadsimtā pat mācīti vīri apgalvoja: pretējā dzimuma mīlestības iegūšanai mīlas objektam apēšanai jāiedod papīriņš, uz kura uzrakstīts skaitlis 220, bet pašam jāapēd lapiņa ar uzrakstītu skaitli 284.

Publikācijā izmantoti interneta resursi, apgādā “Vieda” izdotā grāmata “Zvaigznes un skaitļi. Numeroloģija”.

__

@ SIA "Mediju Nams", žurnāls "Praktsikā Astroloģija".

Jebkāda izmantošana - tikai ar izdevēju atļauju.

 

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

546 iesaka šo blogu

Balsot