Šo improvizāciju pēc "Praktiskās Astroloģijas" idejas radījis "Rūdolfs Eglītis" - lieliskais stāstnieks un svētku laika pasaku radītājs.

Ziemassvētki mūsdienās nav iedomājami bez varen skaistā un diezgan tuklā vīrieša labākajos gados, kas šajā gadījumā nebūt nav Karlsons, bet, protams, Ziemassvētku vecītis.

Viņu gan pamazām veidojusi cilvēku iztēle un apziņa, tomēr, kas radīts, tas arī eksistē. Ir tāds joks – „Salavecītis tiešām eksistē! Tikai, lai viņu ieraudzītu, vajag stipri ticēt… un šādus tādus preparātus.”

Tomēr, par spīti visam, antropomorfiskajai būtnei izdevies kļūt par īstu zīmolu, pārsist visus popularitātes rekordus, apvienojot labākās skaisto pasaku tradīcijas un īstenojot reklāmas un mārketinga pamatprincipu – ticamu solījumu.

Sensenos laikos visām ziemeļu tautām bija savs ziemas gars, aizgādnis, dievība, un dažiem pat diezgan nejauks – tāds, kurš prasa diezgan asiņainus upurus.

Tomēr laiks gāja, un cilvēki kļuva civilizētāki.

Tiek uzskatīts, ka mūsdienu Ziemassvētku vecīša prototips ir reāls cilvēks – ap mūsu ēras 300. gadu Miras pilsētā (tagad atrodas Turcijā) dzīvojošais bīskaps Svētais Nikolajs. Viņš darījis dažādus labus darbus, tostarp slepeni apdāvināja trūcīgos bērnus. Dažos nostāstos tiek minēta arī Rietumu puslodē populārā zeķe. Laika gaitā viņa dzīve apauga ar leģendām un apceļoja pasauli.

Viņa iesāktos labos darbus vēlāk turpināja arī citi, piemēram, Sinterklaas, Nīderlandes svētvīrs. Santa Klausa vārds parādījā tikai 1773. gadā, bet Ērvings Vašingtons 19. gadsimta sākumā viņu apveltīja ar bārdu, iespaidīgu apmēru puncīti un pīpi.

Pamazām iedzīvojoties, Ziemassvētku vecītis tika arī pie mājlopiņiem – astoņiem ziemeļbriežiem, un sava transportlīdzekļa – kamanām. Glauno, sarkano kamzoli viņam piešķīra 19. gadsimta beigās, ap to laiku viņš nolēma nodarboties ar sabiedriskajām attiecībām, gluži kā prezidenta kandidāts „ejot pie tautas” un sākot uzturēties lielveikalos, lai personīgi uzklausītu bērnu vēlmes.

Tikai 1931. gadā Ziemassvētku vecītis atrada savu īsto stilu, kas saglabājies līdz šim laikam. To viņam izstrādāja, protams, visiem zināmā saldinātā, gāzētā dzēriena nepārspējamie reklāmas stilisti.

Tā nu tāds dīvains tēls šobrīd lielākajā daļā pasaules ir palicis jau teju simts gadus. Ne tik sen ticis arī pie savas mājas un pasta indeksa Lapzemē, pārvācoties turp no Ziemeļpola (pēc tam, kad tas tika izpētīts un secināts, ka nekādu rūķu darbnīcu un sniega piļu tur nav, bet Ziemassvētku vecītim taču kaut kur IR jādzīvo un uzdāvinātajiem briežiem kaut kur ķērpji jāizkasa).

Šad tad astrologi, atpūšoties no cilvēku dienišķo problēmu analizēšanas,  izklaidējas, prātojot par Ziemassvētku vecīša horoskopu. Protams, sastādot horoskopu, nepieciešams zināt cilvēka, būtnes vai priekšmeta dzimšanas vietu un laiku, taču Ziemassvētku vecīša gadījumā tas nav iespējams. Gadsimtu gaitā tas piedzīvojis neskaitāmas transformācijas un pārdzimšanas. Dažreiz par pamatu tiek ņemts kāds konkrēts datums, piemēram, Krievijā pēc cara Pētera I rīkojuma Jaunais gads sākās no 1. janvāra kopš 1700. gada – šis datums tad arī ticis „pievilkts” Ziemassvētku vecīša dzimšanas kartes sastādīšanai. Tomēr, kā saprotams, variāciju skaits šajā sakarā ir bezgalīgs.

Var teikt, ka Ziemassvētku vecītis dzīvojis vienmēr, dzīvo un dzīvos visos laikos. Viņš ir unikāls un tajā pašā laikā universāls, pielāgojas zemēm un nācijām, līdz ar to viņš var būt dzimis zem jebkuras zodiaka zīmes. Un, tā kā katrā cilvēkā vairāk vai mazāk izpaužas visas zodiaka zīmes, uz kuru nu vēl tiešāk to attiecināt kā uz Ziemassvētku vecīti!

Auns

Sarkanais kamzolis runā pats par sevi – īstā Auna krāsa! Spītīgs arī – nelaidīsi iekšā pa durvīm, ielīdīs pa skursteni. Vārdu sakot, neatkarīgs un neatlaidīgs, patīk riskēt (kur vēl lielāks risks kā traukties ar ziemeļbriežiem cauri mākoņiem un līst nezināma izmēra tumšos dūmvados!). Dzīvē nepieciešama dinamika, un kur nu vēl dinamiskāks brīdis kā Ziemassvētku nakts, kad jāpaspēj apskriet un apdāvināt daži miljardi ļaužu. Ar humora izjūtu arī tā ir, kā ir – atkārto vienus un tos pašus plakanos jociņus ar bārdu.

Vērsis

Sārtais degungals un brangais puncītis norāda, ka viņam itin labi patīk baudīt gan gardas maltītes, gan kādu punša  glāzi. Nav nekas pretī kompānijā uzdziedāt. Altruists, bet klusībā uzskata sevi par pasaules nabu. Fenomenālas darba spējas. Aukstā laikā jātur kakls siltumā, tas Vērsim vārīgs, un viņš to arī ievēro.

Dvīnis

Traki ziņkārīgs! Vienīgais, kurš zina, ko kurš gada laikā darījis. Negrib darīt kārtīgu maizes darbu, bet, lai izdzīvotu, parazitē uz citiem – nabaga elfi un rūķi visu gadu raujas melnām mutēm darbnīcā, kamēr večuks ievāc informāciju. Lai gan rosīties patīk – kaut kur traukties, pļāpāt par šo un to. Panākumus sasniedz tur, kur nepieciešama kustība, bet citreiz viņa pārspīlētā rosīšanās mēdz nokaitināt citus (īpaši vecākus, kuriem ir vairāki bērni, kas gadu no gada tiek vesti uz „eglītēm”).

Vēzis

Uzņēmīgs un talantīgs, bet reizēm ar pārspīlētu gādību apgrūtina līdzcilvēkus. Ilgi saglabā bērnišķīgu naivumu, dzīvo fantāzijās – kā tad, kaut arī ar sirmu bārdu, bet piekrītiet, ka Salavecis nesaistās ar nobriedušu, pieaugušu un, pasarg Die`s, iekārojamu vīrieti! Liktenis kļūst īpaši labvēlīgs pret Vēzi, kad tas jau sasniedzis cienījamu vecumu, un par tādu karjeru, galvu reibinošu popularitāti un atzinību mūsu varoni tiešām var apskaust jebkurš seniors.

Lauva

Patīk pompozas izdarības, vienmēr pārvietojas ar svītu, karaliskā augstsirdībā uzklausa un apdāvina. Cēla iznesība dota no dabas. Mīl būt uzmanības centrā (kur nu vēl vairāk!), nedaudz(?) teatrāls, toties vienmēr ļoti dzīvespriecīgs (Ho-ho-ho!). Lauvām ieteicams nepārkarst saulē, bet no fiziskajām aktivitātēm vēlama slēpošana – jā, tiek izpildīts!

Jaunava

Viss tiek uzskaitīts, analizēts, iegrāmatots – labie un sliktie darbiņi. Pašam arī viss saplānots – kas, kad, kur un kā. Protams, bez kārtīgas plānošanas septiņus miljardus vienā naktī neapciemot. Tādēļ jābūt stingriem grafikiem un visdažādākajām instrukcijām neparedzētiem gadījumiem. Pat necentieties piedzirdīt – savu maisu nekad neatstās un vienmēr savāks līdzi. Arī kamanu lietošanas rokasgrāmatu cītīgi izstudējis.

Svari

Labi jūtas cilvēku vidū, simpātiskā atmosfērā. Ja sajūt aukstumu un vienaldzību, sanīkst un krīt depresijā. Nuja, antropomorfiska dievība bez ticības izkūp kā dūmi! Jo vairāk cilvēku viņam ticēs, jo brangāk un labāk jutīsies. Atdara ar apdāvināšanu, kas pašam ļoti patīk. UN mīl dāvanas gaumīgi iesaiņot.

Skorpions

Visu gadu atcerēsies ikvienu blēņu, un atriebību glabās līdz pat svētku vakaram, izbaudot atriebīgu prieku, kratot žagaru bunti nabaga grēcinieka priekšā. Toties ļoti izturīgs, viņu neaptur nekādas grūtības un sarežģījumi! Vajadzētu gan vairāk nodarboties ar sportu, bet tā vietā izvēlas parosīties pa mājām.

Strēlnieks

Komunikabls un dāsns, labais onkulis ar lielu dāvanu maisu, stingrs, bet taisnīgs, un žagaru bunte jau patiesībā vairāk domāta iebiedēšanai (kurš ir patiešām redzējis Salaveci kādu noperam? Ja nerunā, protams, par īpašajām, tikai pieaugušajiem domātajām filmām). Mīl sevi parādīt, mīl brīvību, dzīvi un cilvēkus. Absolūts optimists. Dzīve saistīta ar ceļojumiem. Un taisnība vien ir – neviens cits nav pelnījis Ceļošanas Absolūtā Čempiona titulu.

Mežāzis

Strādīgs un izturīgs. Ir pārliecināts, ka labāk par viņu pašu neviens cits viņa darbu nepadarīs. Gan jau arī pažēlojas par grūto dzīvi, bet tikai ārpus darba, ar rūķiem iemalkojot kādu groka  glāzi. Ļoti labi jūtas vienatnē. Jūtas nejauc ar darbu. Njā, nav dzirdēts par Salaveča dienesta romāniem…

Ūdensvīrs

Tieksme uz ekscentriskiem izlēcieniem: redzat, kā es pārvietojos  - ne jau ar kamanām pa zemi vai lidmašīnu pa gaisu, bet ar kamanām pa gaisu! Un kāpēc gan jāiet pa durvīm, ja daudz interesantāk iekrist pa skursteni? Zinātniskā fantastika un izgudrojumi ir Ūdensvīra stihija. Neviens cits, pat vecais, labais, pustrakais ģēnijs Leonardo neiedomātos uzbūvēt tādu  lidaparātu – ar astoņu briežspēku dzinēju. Garlaicīgi taču būt tādam, kādi ir visi citi. Ar laulības saitēm arī nav gatavs saistīties. No sākuma visi citi, un tad – ģimene. Nu, ja pietiks laika, bet nekad jau nepietiek.

Zivis

Visai cieši saistīt ar mītisko un mistisko pasauli:  redz rūķus, runā ar briežiem, maz piemērots reālajai pasaulei un dzīvei. Lieliski saprot visus citus, izņemot sevi pašu. Dalās gan ar savu mantu, gan ar savu veiksmi. Zivis ir Ūdens stihijas zīme, veselīgi dzīvot jūras vai cita liela ūdens klaja tuvumā, un ledus jau tas pats ūdens vien ir.  

Praktiskā Astroloģija Nr.12, 2014.

 

 

Bloga sadaļas

Guna Kārkliņa

Profila attēls

Kontakti

Nobalso par blogu

548 iesaka šo blogu

Balsot